Dobrodošli na WineAndWeather.net!

Kot ┼że sam naslov pove, se pri─Źujo─Źa stran ukvarja z vinom in vremenom, pojmoma ki sta v na┼íem svetu na nek na─Źin usodno povezana. Stran je bila ustanovljena v prvi vrsti z namenom, predstaviti javnosti posebno vrsto fotografije in opazovanja ekstremnih vremenskih pojavov, imenovano s tujko “storm chasing”, ali po slovensko “lov na nevihte”. Ker pa je avtor strani tesno povezan tudi z vinom, oziroma vinogradni┼ítvom in vinarstvom, je del strani posve─Źen tudi tej tematiki.

O strani:

Spletna stran je razdeljena v ve─Ź razdelkov. Med novicami boste obve┼í─Źeni predvsem o novostih in posodobitvah spletne strani.
Razdelek “Vino” je posve─Źen temam s podro─Źja vinogradni┼ítva in vinarstva. ┼Żelja je, da bi s─Źasoma ustvarili ┼íiroko bazo podatkov in povezav do drugih spletnih strani, ki se ukvarjajo z navedenimi podro─Źji, tako da bi obiskovalec dobil vse na enem mestu…opise pomembnih biokemijskih procesov v vinski predelavi, opise napak in bolezni vina, novosti na podro─Źju vinogradni┼ítva in vinarstva, uporabne nasvete, ipd. Poleg tega bodo tu objavljena tudi vabila in poro─Źila z raznih kmetijskih in vinskih sejmov, predavanj, seminarjev in simpozijev, katerih se bo avtor v prihodnosti udele┼żil.
Razdelek “Fitomedicina” je posve─Źen podro─Źjem rastlinskih bolezni, ┼íkodljivcev in fitofarmacevtskih sredstev. Tu so zbrane informacije o posameznih rastlinskih boleznih in ┼íkodljivcih, ki se pojavljajo na vinski trti, oljkah in sadnem drevju.
Drugi del strani predstavlja razdelek “Vreme”. Tu so v poletni sezoni neviht predvsem reporta┼że iz “storm chase-ov”, v drugih letnih ─Źasih pa tudi komentarje ter poro─Źila o zanimivih vremenskih pojavih v na┼íi neposredni okolici.
V razdelku “Vremenske postaje” je dostop do podatkov Vremenske postaje Enomarket Kojsko (Gori┼íka Brda), Vremenske postaje Paljevo (So┼íka dolina), VP Korada (hrib nad So┼íko dolino – 812m) in VP Okroglo (Banj┼íka planota).
Razdelek “Povezave” vsebuje ┼ítevilne linke do spletnih strani, povezanih z vremenom ter vinom in kmetijstvom. Ta del strani se bo s ─Źasom stalno dopolnjeval in ┼íiril.
V “Fotogaleriji” so objavljene vse fotografije minulih “storm chaseov” in drugih vremenskih dogodkov.
V stranskem meniju na levi strani strani sta v okvirju “Napovedi neviht, opozorila”, povezavi do Estofex-ove nepovedi neviht in do opozorilnega sistema Meteoalarm. V okvirju je tudi tri dnevna vremenska napoved za Slovenijo, ki nastaja v slovenski agenciji za okolje (ARSO). Nekoliko ni┼żje v okvirju “Padavine in obla─Źnost”, najdete povezave do radarskih in satelitskih slik v realnem ─Źasu za na┼íe kraje oz. celotno Evropo. ┼áe ni┼żje je povezava do kmetijskih nasvetov “KGZ Nova Gorica”.

O Storm chasingu:

Storm chasing je na─Źin opazovanja ekstremnih neviht, kjer ─Źlovek s pomo─Źjo vremenskih kart, oziroma modelskih vremenskih napovedi in pozneje na terenu s spremljanjem radarske slike padavin ter satelitske slike sledi nevihti in spremljajo─Źim pojavom, kot so to─Źa, strele, mo─Źan de┼ż, in razne strukture oblakov, naprimer shelf cloud, wall cloud, tornado oz. funnel cloud, ipd. ter te strukture fotografira, ali posname in zabele┼żi spremljajo─Źe pojave (mo─Ź sunkov in smer vetra, koli─Źino padavin, debelino in raz┼íirjenost to─Źe, vrsto in obseg ┼íkode). Zabele┼żeni podatki o nevihtah so potencialno uporabni pri nadaljnih analizah ekstremnega vremena v organizacijah, ki se s tem ukvarjajo (ESSL) in bodo morebiti v prihodnosti znatno prispevali k izbolj┼íanju napovedovanja ekstremnih vremenskih dogodkov (mo─Źnih in nevarnih neurij).
Pri svojem po─Źetju “chaser” (lovec na nevihte) navadno z avtomobilom prevozi velike razdalje. Posamezni chasi so dolgi 100, 200 in ve─Ź kilometrov, a recimo v ZDA, kjer je to po─Źetje najbolj raz┼íirjeno in nevihte najmo─Źnej┼íe, chaserji prevozijo ogromne razdalje, na tiso─Źe kilometrov, da bi dobili spektakularen posnetek, fotografijo tornada, ali izjemne superceli─Źne strukture. Ameri┼íke chaserje morebiti poznate s TV programa “Discovery channel”.
Pri nas so za chaseanje najprimernej┼ía ravninska podro─Źja, na katerih so nevihte najmo─Źnej┼íe, zaradi nemotenega dotoka zraka s tal vanje, strukture nevihtnih oblakov najlep┼íe vidne in tudi sledenje nevihti najla┼żje. Taka podro─Źja se v Sloveniji nahajajo predvsem na SV, pa tudi v osrednji Sloveniji (ljubljanska kotlina). Primorci imamo pravi nevihtni raj zahodno od nas, v sosednji Italiji, v Furlaniji, Bene─Źiji, severnem Jadranu, Lombardiji in drugih de┼żelah, kjer niso redki niti tornadi.
Ob tej prilo┼żnosti vabimo vse, ki vas vreme zanima in ste pripravljeni prispevati k bolj┼íemu napovedovanju ekstremnih dogodkov, da na E-mail (info@wineandweather.net) po┼íiljate morebitne podatke o to─Źi v va┼íem kraju. Zapi┼íite naslednje podatke:

  • kraj opazovanja dogodka
  • ─Źas opazovanja dogodka
  • ─Źas trajanja dogodka
  • debelino to─Źe
  • morebitno ┼íkodo
  • morebitno fotografijo, na kateri naj bodo zrna to─Źe in nek splo┼íno uporabljan predmet za la┼żjo primerjavo oz. predstavo o velikosti (meter, ─Źlove┼íka dlan, kovanec, v┼żigalnik, ipd.)

Dobrodo┼íli so tudi vsakr┼íni drugi podatki o mo─Źnih sunkih vetra, ┼íkodi na stavbah, kmetijskih in drugih rastlinah. Za vsak morebiten podatek vam bomo neizmerno hvale┼żeni.

O avtorjih:

Za konec ┼íe par besed o avtorjih teh strani. Spletno stran ureja Danijel Konjedic, ki prihaja iz kraja Deskle, v spodnji So┼íki dolini. Po poklicu je univ. dipl. ing. agronomije. Diplomiral je na Biotehni┼íki fakulteti v Ljubljani leta 2011. Zaposlen je v podjetju Enomarket Kojsko d.o.o., v Gori┼íkih Brdih, ki se ukvarja s prodajo enolo┼íkih sredstev ter analizami vina. Od tu izhaja njegovo zanimanje za vinarstvo in vinogradni┼ítvo ter bolezni in ┼íkodljivce vinske trte, pa tudi drugih kulturnih rastlin, ki rastejo pri nas. Njegova velika strast je vreme in ekstremni vremenski pojavi. Tako se kot lovec na nevihte podi predvsem po Sloveniji in Italiji za nevihtnimi sistemi, fotografira in bele┼żi podatke o njih. Vse o nevihtah in lovih je dostopno na tej strani.

Oleg Mo─Źnik iz Paljevega v spodnji So┼íki dolini skrbi za to, da so podatki iz Vremenske postaje Paljevo in Vremenske postaje Korada dostopni na internetu, da postaji normalno delujeta in prikazujeta realne podatke. Je odli─Źen radioamater, ki prejema nagrade po raznih radioamaterskih tekmovanjih. To znanje mu omogo─Źa, da pripelje podatke iz ─Źiste divjine direkt na medmre┼żje.

Prijetno prebiranje vsebin! Mnenja, vprašanja in predlogi z vaše strani so dobrodošli.

Danijel Konjedic – Kontakt

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin