Trtar (Bystiscus betulae) in Velika pljunkarica (Cercopis vulnerata) na vinski trti

Preden se lotimo pomembne bolezni, oidija in letošnje problematike slabega odganjanja vinske trte, si poglejmo dve gospodarsko manj pomembni žuželki, ki se pojavljata na vinski trti.

Prvi je trtar (Bystiscus betulae L.). Je 6 – 8 mm velik hrošček rilčkar, modrikasto zelene barve s kovinskim sijajem. Poleg barve je njegova glavna značilnost dolg, ukrivljen rilček. Prezimijo odrasle žuželke, ki postanejo aktivne ob odganjanju vinske trte. Sprva objedajo očesa, kasneje pa razvite mladice in liste. Včasih tudi pregriznejo vršičke mladic, ali peclje mladih kabrnikov. Samice po oploditvi zavijejo liste trte v cigare, zato hroščka pogosto imenujemo tudi cigaraš. Najprej pregriznejo listni pecel, da začne list veneti, nato ga zvijejo v cigaro, v katero izležejo jajčece. Ličinka se v cigari razvija 3 tedne in se medtem hrani z uvelim listom. Ko odraste, se zabubi v tleh. Hroščki se pojavijo konec poletja, ali pa ostanejo v tleh do naslednje pomladi. Varstvo pred trtarjem navadno ni potrebno, lotimo se ga le, če se na trtah pojavi večje število hroščkov (več kot 5 na trto).

V dosedanjih pregledih vinogradov v Goriških Brdih, in sicer v krajih Kojsko, Hum, Vedrijan, nismo opazili večjega števila hroščkov trtarjev, pravzaprav je fotografirani hrošček edini primerek, ki smo ga doslej našli.

Odrasel trtar (imago) v sredini aprila 2011, najbrž samica, ki proizvaja cigare in odlaga jajčeca vanje:

Značilna cigara, v katero samička trtarja odloži jajčece. V ozadju je videti ovel list, katerega še čaka preobrazba v cigaro:

Druga žuželka je Velika pljunkarica (Cercopis vulnerata), ki jo uvrščamo v družino slinaric (Cercopidae). Ime je dobila po značilnosti njene ličinke, katera izloča penasto tekočino. Občasno povzroča posamezne poškodbe na listih, ki pa nimajo posledic za rast rastlin in pridelek. V aprilu 2011 jih v vinogradih in sadovnjakih v Goriških Brdih lahko opažamo v precej velikem številu.

Za konec še razkrinkana skrivnost drobnih, okoli 1 mm velikih prozornih kroglic, ki se pojavljajo na spodnji strani listov in na mladih poganjkih vinske trte. Gre za naravne izločke trte, neke vrste mano, ki je tudi sladkega okusa. Zakaj do tega fenomena prihaja, ni pojasnjeno.

Viri:

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin