Fenofaze vinske trte – razvoj listov v Goriških Brdih 2011

Ekstremno toplo vreme za ta čas je bistveno pospešilo razvoj vegetacije v letošnji rastni sezoni. Na Primorskem je večina rastlinja že ozelenela. Tudi vinska trta je zelo napredovala v rasti. V vinogradu v Kojskem v Goriški Brdih, ki ga spremljamo, so že razviti 1 – 3 listi, na nekaterih trtah, ki so najbolj zgodaj brstele, pa je razvitih že 5 listov. Tudi zasnove socvetij so že ločene od mladik. Poglejmo si nekaj fotografij, ki so nastale 11/04/2011. Najprej rozga pri sorti ‘Modri pinot’ s povprečno razvitimi mladikami:

Ena bolj razvitih mladik pri sorti ‘Chardonnay’ s 5 listi in lepo vidno zasnovo socvetja – kabrnki so že ločeni od mladike:

Najdejo se tudi rozge in cele trte, ki ne kažejo znakov življenja. Predvsem veliko jih je pri sorti ‘Sauvignon’. S to sorto ima lastnik vinograda veliko težav, saj vsako leto odmre več trt. Vzrok so zelo verjetno bolezni lesa vinske trte, katere bomo v prihodnosti na tej spletni strani zelo dobro spoznali. En značilnih znakov bolezni je, da trsi ali posamezne okužene rozge spomladi ne odženejo. Na spodnji sliki vidimo odmrlo trto na levi, medtem ko njena soseda desno slabo odganja. Ena rozga sploh ni vzbrstela, medtem ko druga zelo zaostaja v rasti:

Slabo brstenje rozge. Odgnala so le nekatera očesa ob bazi rozge:

Še ena rozga, ki ni vzbrstela in zelo zaostaja v rasti, vendar je v fazi solzenja:

Za konec še nekaj zanimivih opažanj. Najprej odrasel osebek (imago) enega od kaparjev, ki se pojavljajo na trti:

Na sliki so na levi strani poganjka tik nad bazo opazna 3 neidentificirana jajčeca. Opazna so bila tudi na drugih okoliških poganjkih. Jajčeca bom skušal identificirati v naslednjih dneh:

Poškodovan mlad list. Poškodbe nekoliko spominjajo na tiste, ki jih povzroča zelena trtna stenica (Lygocoris spinolae):

Za konec še nekaj napotkov s strani KGZ Nova Gorica za varstvo vinske trte v tem obdobju: KLIK

Preverite še ostale kmetijske nasvete: KLIK

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin