Status: Postaja deluje normalno.

Dostop do podatkov postaje:
Vremenska postaja Paljevo – trenutno vreme
Vremenska postaja Paljevo – podatki za zadnjih 24 ur

Lokacija in fotografija postaje:

Prika┼żi ve─Źji zemljevid

O Paljevem in tamkajšnji vremenski postaji:

Vas Paljevo s 17 prebivalci le┼żi v spodnji So┼íki dolini. Do nje pridete, ─Źe na glavni cesti Nova Gorica – Tolmin v vasi Plave zavijete desno in se peljete kaka dva kilometra navkreber po ozki asfaltni cesti. Gre za razpr┼íeno naselje ve─Ź posameznih hi┼í, ki stojijo na nadmorski vi┼íini med 300 in 350 m.n.v. Na najvi┼íji to─Źki (350m) je postavljena lovska ko─Źa Lovske dru┼żine Anhovo. Le nekaj metrov ni┼żje, na grebenu med dvema vzpetinama se nahaja cerkvica Svetega Kvirina.

Paljevo je na nekoliko zavetni oziroma zati┼íni legi, kar se odra┼ża predvsem v temperauri, ki je v povpre─Źju 1┬░C ni┼żja kot na dnu doline reke So─Źe. Obkro┼żeno je s hribi, na SZ s Pri┼żnico (383m), vzpetino, ki je znana predvsem iz hudih bojev na So┼íki fronti v 1. svetovni vojni. Tu je v eni izmed italijanskih ofenziv v eni no─Źi padlo ve─Ź kot 3000 mladih italijanskih vojakov. Na JV se nad vasjo dviguje bistveno vi┼íji Kuk (611m), prav tako pomembna obrambna to─Źka Avstroogrske v 1. sv vojni. Iz vasi vodijo poti naprej na Vodice in v kraj Baske na Bajn┼íki planoti, od koder se lahko pot nadaljuje v Grgarske Ravne, ali ─Źez hrib Jelenk (787m) naprej na Kanalski Vrh oziroma nazaj v So┼íko dolino (Morsko). Paljevo je dobra izhodi┼í─Źna to─Źka za XC kolesarje, ─Źe le pre┼żivijo 4 na─Źeloma nenevarne, a glasne pasje prijatelje, ki ─Źuvajo tukaj┼ínje hi┼íe. Upamo, da bodo v bli┼żji prihodnosti na Ob─Źini Kanal ob So─Źi na┼íli voljo in ┼żeljo za ureditev poti miru po ┼ítevilnih ostalinah 1. svetovne vojne. Tako bo okolica vasi Paljevo ┼íe bolj zanimiva za obisk.

Podatke z vremenske postaje Paljevo meri postaja WMR200, ki ni del uradne mre┼że meteorolo┼íkih postaj agencije za okolje RS. Podatki so zato zgolj informativni.

Comments are closed.

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin