Začetek julija je našim krajem prinesel nov vročinski val s temperaturami vse tja do 36°C in predvsem izjemno visoko zračno vlažnostjo, ki je še povečevala občutek vročine. Temperature rosišča so se po vremenskih postajah na severnem Primorskem gibala celo med 25 in 27°C, kar je v naših krajih prej redkost kot pravilo. Ko se nam je 8. julija od severozahoda približala hladna fronta, je tako vlažna zračna masa predstavljala veliko nevarnost za močne nevihte z veliko točo.

Ob prodoru doline proti jugovzhodu je na severnem Jadranu nastalo plitko ciklonsko območje:

 

Visoka zračna vlaga je rezultirala v visokih vrednostih CAPE-a pred fronto, ki je dosegal vrednosti do okoli 3000 J/kg. Visoka potencialna energija se je pokrivala z 20 do 25 m/s DLS-ja. Pred fronto je iz severnega Jadrana v Furlanijo in Benečijo pri tleh vlekel zmeren jugovzhodnik, ki je višje povijal v jugozahodnik.

Na predfrontalnih konvergencah je nastalo več neviht, prve že pred poldnevom v alpskem svetu Furlanije. Nekatere od njih so bile supercelične, ena od njih je potovala prek Bovca in Bleda vse do celjske kotline. Na poti je trosila točo in močnejše sunke vetra. Nekaj superceličnih neviht je nastalo tudi na severovzhodu Slovenije. O 5 cm debeli toči so poročali iz Pomurja.

Radarski sliki supercelice v okolici Bovca in kasnejše točonosne nevihte v Pomurju:

 

Okoli 16:30 po lokalnem času je severno od Vicenze v Italiji nastala močna supercelična nevihta. Šlo je za izrazito ‘right moover’ nevihtno celico. Ob 17:30 je med krajema Mira ter Dolo, zahodno od Benetk spustila tornado, ki je povzročil pravo razdejanje na prizadetem območju. Kmalu smo bili deležni pretresljivih poročil o smrtni žrtvi in 30 poškodovanih osebah. Ogromna gmotna škoda je nastala na stavbah, saj so bile nekatere zidane hiše dobesedno zravnane z zemljo. Po prvih ocenah je jakost tornada dosegla F3 stopnjo (na Fujita lestvici od 0 do 5) z vetrovi do 250 km/h. Nadaljnja preučevanja razpoložljivih podatkov in analize škode bodo lahko pokazali, da je šlo celo za tronado stopnje F4 po Fujita lestvici z vetrovi do 300 km/h.

Izrazit ‘hook echo’ na radarski sliki in satelitska slika z lepo vidno izolirano supercelico nad ravnino:

 

Več podatkov o tornadu ter radarske in satelitske slike in številne fotografije najdete na spodnjih povezavah:

TORNADO MED MIRO IN DOLOM

BLOG – VALENTINA ABINANTI (zanimivo razmišljanje izkušene italijanske stormchaserke o potrebi po sistemu za obveščanje ljudi pred ekstremnimi vremenskimi pojavi)

Supercelica je kasneje potovala preko Benetk in prešla nad morje, kjer je oslabela in razpadla. Od severozahoda se je prek Alp že približevala hladna fronta, v Beneško-Furlanski ravnici pa se je predfrontalni nevihtni šov nadaljeval. Nova celica je eksplodirala v hribih zahodno od Pordenone-ja in prešla na ravnino zahodno od kraja Sacile. Struktura je razkrila ogromno HP supercelico z izjemnim RFD-jem. Kasneje je v okolici Pordenone-ja razvila lep ‘wall cloud’, vseeno pa kasneje hitro oslabela severno od Portogruara. Tudi ta celica je bila izrazit ‘right moover’, tornada pa ni sproducirala.

Radarski sliki celice ob prehodu v ravnino in kasneje nad Pordenone-jem. Na slikah se lepo vidi tudi prehod fronte prek Slovenije in proženje v Tržaškem zalivu:

 

Ogromen mezociklon z izrazitim RFD-jem ob prehodu celice iz hribov v ravnino. Panorama je nastala nekaj kilometrov vzhodno od kraja Sacile:

Pogled na mezociklon in tvorba ‘wall cloud-a’ južno od Pordenone-ja:

 

Wall cloud med Pordenone-jem in Portogruarom:
 

Kasneje so se nove nevihte sprožile še v Tržaškem zalivu, med 23:00 in polnočjo pa je Furlanijo prešla hladna fronta, ki je prinesla še eno, tokrat ‘tail end Charlie’ supercelico severno od Benetk. Slednja je tako kot popoldanska tornadna končala na severnem Jadranu. Squall linija, ki je nastala vzdolž hladne fronte se je pomaknila nad zahodno Slovenijo. Pojavljali so se predvsem močni nalivi s pogostimi razelektritvami, toče je bilo malo. O nekaj zrnih, ki niso naredila večje škode so poročali iz Brestja v Goriških Brdih (osebni vir) in Paljeva nad Soško dolino (poročilo iz vremenske postaje Paljevo).

Radarska slika squall linije s ‘tail end Charlie’ supercelico v Benečiji:

 

Prehod fronte je prinesel zahodni Sloveniji glavnino padavin v tem poslabšanju. Amaterske postaje so zabeležile sledeče količine padavin:

  • Paljevo (Soška dolina): 70 mm
  • Deskle (Soška dolina): 64,3 mm
  • Kojsko (Goriška Brda): 56,1 mm
  • Gorenje Polje (Soška dolina): 46,8 mm
  • Biljana (Goriška Brda): 46,5 mm
  • Korada (Kanalski Kolovrat): 40,9 mm
  • Hum (Goriška Brda): 30 mm
  • Dolgi Laz (severna Banjška planota): 25,7 mm
  • Nova Gorica: 23,4 mm

Razelektritve nad Novo Gorico pred bližajočo se hladno fronto:

 

Po prehodu fronte je zapihala burja, ki je v Vipavski dolini dosegala sunke do 115 km/h. Na postajah v Goriških Brdih in v Soški dolini je najmočneje pihnilo v Kojskem, in sicer 74 km/h.

Viri: