Prehod hladne fronte in nevihta v Furlaniji ter na Goriškem 20/05/2015

Letošnja nevihtna sezona se v Furlaniji in na Goriškem kar ni hotela začeti. Če izvzamemo nočno točonosno ‘elevated’ supercelico 7. maja, ki je iz Furlanije prinesla točo v Soško dolino, predvsem kraje Kanal ob Soči in Avče ter nekaj šibkih pulznih in multiceličnih neviht s sodro 9. maja, neviht nismo imeli. Pravo nasprotje lanskega leta, ko smo začetek nevihtne sezone beležili že februarja.

Nasploh je začetek leta 2015 najbolj suh v zadnjih petih letih. Vremenska postaja v Kojskem v Goriških Brdih je do 19. maja zabeležila vsega 238 mm padavin. V istem obdobju je evapotranspiracija znašala 334,5 mm, torej je primankljaj od začetka leta znašal že 96,5 mm. Umirjen uvod v leto je bil prekinjen 20. maja, ko nas je v večernih urah prešla hladna fronta s prvo močnejšo dnevno nevihto.

Anticiklonalna blokada Atlantika je odprla pot dolini hladnega zraka, ki se je iznad Skandinavije spustila vse do Sredozemlja. V naslednjih urah se bo v Sredozemlju poglobil ciklon, ki bo tekom noči in jutrišnjega dne prinesel še kar nekaj padavin nad naše kraje:

V popoldanskih urah je prek vzhodne Furlanije pihal šibak do zmeren jugovzhodnik, ki je v srednjih plasteh obračal v jugozahodnik do 50 vozlov. Z dotekanjem hladnega zraka v višinah v večernem času, se je atmosfera destabilizirala, nevihte so nastale na konvergenci pri Benetkah in potovale proti severovzhodu. Dominantna nevihta, ki je potovala ob obali severovzhodne Benečije, se je ob prihodu v ugodnejše pogoje  v Furlaniji, izrazito okrepila.

Pogled na nevihto iz Gradeža:

Vse bolj organizirana nevihta s superceličnimi značilnostmi je pridobivala na hitrosti in od Gradeža do Nove Gorice potrebovala vsega pol ure. Panorama nevihte z dobro razvitim ‘shelf cloud-om’ pri Gradišču ob Soči (Gradisca d’Isonzo):

Radarska slika ob 19:00 uri po lokalnem času:

Preostale fotografije nevihte iz krajev Farra d’Isonzo, Vrtojba ter Selo v Vipavski dolini. Na Goriško je prinesla močne nalive, ostalih posebnosti nismo zabeležili:

 

 

Viri:

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin