Popoldanske nevihte in toča v delu Goriških Brd – 29/04/2014

Popoldanska nevihta zahodno od Goriških BrdNestabilno vreme nad našimi kraji se nadaljuje. Po nekaj dneh zmernega dežja in šibkejših ploh, se je 29. aprila v višinah ponovno nekoliko ohladilo, kar je povzročilo več nestabilnosti in ugodnejše pogoje za nevihte. Ob šibkem strigu (pod 10 vozlov DLS) smo imeli okoli 300 J/kg MLCAPE-a. Spodaj je pihal šibak jugozahodnik, ki je višje v atmosferi obračal v zahodnik in nato v severovzhodnik. Vsekakor pogoji, ki so sposobni sproducirati predvsem kratkotrajne pulzne nevihte in kakšno multicelico. Vendar tudi take nevihte s seboj lahko prinesejo drobnejšo točo, premikanje nevihtnih celic pa je v takih razmerah zelo počasno, zato toča v nekem kraju lahko pada dalj časa in povzroči znatno škodo. Ob močnih nalivih je velika tudi nevarnost lokalnih poplav.

Goriška Brda v zadnjih letih toča najpogosteje prizadene v takih marginalnih, oziroma za razvoj močnih neviht ne preveč ugodnih situacijah. Spomnimo se samo lanske toče v Višnjeviku, kjer je ena takih počasi se premikajočih multiceličnih neviht povzročila veliko škodo in v nekaterih primerih celo odnesla celoten lanskoletni pridelek. Danes na srečo ni bilo tako hudo, saj je multicelica, ki je nastala iz treh pulznih neviht severno od Brd, prav nad Brdi nenadoma oslabela. Tako je toča zajela le del Krasnega, hujše škode pa ni bilo.

290414_skewt_12z

Prve nevihte dneva so se začele razvijati že razmeroma zgodaj. Opoldne po lokalnem času je nekaj neviht nastalo južno in zahodno od Brd. Šlo je le za kratkožive pulzne nevihte, ki so kmalu zamrle. Okoli 14:00 ure je v okolici Čedada nastalo več novih celic, ki so kmalu prerasle v multicelico. Ta je le počasi napredovala proti jugu. Sprva je bil najmočnejši njen zahodni del, a ob prihodu nevihte nad Kanalski Kolovrat je na moči izrazito pridobil njen vzhodni del. Radar v Gradu je kmalu pokazal odboje prek 65 dbz, kar navadno pomeni točo. Pogled na sliko iz webkamere na Koradi (812 m) je kaj kmalu razkril prva bela zrna na tleh, ter kasneje intenziven naliv z intenziteto RR=157,2 mm/h ter s točo, ki je po grobi oceni, glede na sliko iz kamere presegala velikost 1 cm. Zaradi počasnega pomika nevihte je toča padala celih 20 minut in dodobra pobelila vrh Korade. Vremenska postaja ob Planinski koči na Koradi je izmerila v pol ure kar 28 mm padavin. Kot rečeno je nevihta kasneje nad Brdi oslabela, toča je nekaj škode povzročila le na vinogradih v okolici Krasnega, kjer je bilo opaziti preluknjane liste ter kakšno zlomljeno mladiko.

Satelitska in radarska slika padavin ob 15:10 uri po lokalnem času:

290414_sat24_13z  290414_osmer_1510

Pogled na nevihto iz vasi Kojsko v Goriških Brdih ter slika atmosferskih razelektritev. Bliskanja v oblaku je bilo ogromno, medtem ko CG-jk ni bilo opaziti:

  290414_blitz

Slika iz web kamere na Koradi (812m) ter grafi iz Vremenske postaje Korada (803m), ki prikazujejo nenaden padec temperature za 5 stopinj C ob prehodu nevihte ter jakost naliva (mm/h). Zadnja fotografija prikazuje obseg škode na vinski trti v vasi Krasno:

290414_camkorada  290414_temp_korada

290414_RR_korada  slika2

Nevihte so se kasneje razbesnele nad Furlanijo in Benečijo, kjer je radar kazal zelo močne odboje, vendar poročila iz tistih koncev še čakamo. Vsekakor zanimiv nevihtni dan, saj tako močnih neviht nismo pričakovali. Na srečo je tokrat minilo brez hujše škode.

Viri:

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin