Archive for February, 2013

Spoštovani obiskovalci spletne strani WineAndWeather.net!

V sredo 20/02/2013 ob 20:00 je bilo na Radiu Koper mo─Ź prisluhniti intervjuju z ustvarjalcem spletne strani WineAndWeather.net, Danijelom Konjedicem. Govora je bilo predvsem o vremenskem delu spletne strani in o lovu na nevihte (stormchasingu). Vabljeni k poslu┼íanju celotnega intervjuja na spodnji povezavi:

RADIO KOPER – posnetek intervjuja

Vabljeni tudi k branju intervjuja v reviji Most (ob─Źinsko glasilo Ob─Źine Kanal ob So─Źi), ki je iz┼íel decembra:

SPLETNA VERZIJA

REVIJA MOST – DECEMBER 2013 (tiskana verzija – pdf – glej stran 16)

Sicer je spletna stran WineAndWeather.net v zadnjem ─Źasu nekoliko mirovala, kar je bila predvsem posledica avtorjevih te┼żav z internetno povezavo. Sedaj so se stvari postavile na svoje mesto, zato lahko v kratkem pri─Źakujete nove ─Źlanke na vseh podro─Źjih. Objavljeno bo poro─Źilo o vremenu v letu 2012, vinarsko podro─Źje bo zaznamoval ─Źlanek o uporabi ┼żvepla v pridelavi vina in o mo┼żnostih pridelave vina brez uporabe ┼żvepla (nova alternativna metoda, predvsem primerna za ekolo┼íke pridelovalce), ker pa se bli┼ża pomlad, si bomo podrobneje ogledali nekatere bolezni, ki ogro┼żajo sadno drevje in povedali, kako se jim lahko uspe┼íno zoperstavimo. Zagotovo pa ste opazili nekatere spremembe podobe same spletne strani. Ob vstopu na stran odslej ni ve─Ź opisa same strani, pa─Ź pa so tam objavljeni aktualni ─Źlanki, ki jih sicer dobite tudi v posamezni rubriki (‘Vino’, ‘Vreme’, ‘Fitomedicina’…). Tako so novosti na strani hitreje dostopne. Poenostavili smo tudi dostop do podatkov iz posameznih vremenskih postaj in web kamer, katere so sedaj vse dostopne v stranskem meniju na levi strani spletne strani. Dodali smo tudi nekatere nove radarske slike padavin iz nam bli┼żnje okolice, da je pregled nad prihajajo─Źimi padavinami ┼íe bolj┼íi. Rubriko stranskega menija ‘Prijatelji’ smo nekoliko predruga─Źili, sedaj v njej prednja─Źijo povezave do spletnih strani vrhunskih svetovnih proizvajalcev enolo┼íkih sredstev, ki sodelujejo s podjetjem Enomarket d.o.o. Kojsko iz Gori┼íkih Brd. Seveda smo ohranili tudi povezave do na┼íih ostalih prijateljev, ansambla 7┼árit in podjetja za avdio sisteme GAIN s.p. Nikakor ne smemo pozabiti na Ko─Źo na Koradi, ki je na┼í tesen prijatelj zadnji dve leti. Njen oskrbnik Milojko ┼Żnidar─Źi─Ź namre─Ź oskrbuje tudi na┼ío Vremensko postajo na Koradi (812m) in brez njega postaja prakti─Źno ne bi obstajala. Za njegovo prizadevnost se mu najlep┼íe zahvaljujemo, vse obiskovalce na┼íe spletne strani pa vljudno vabimo na obisk Ko─Źe na Koradi, sploh sedaj, ko je zimska idila tam gor popolna. Milojko vas bo prijazno postregel, vpra┼íajte ga za odli─Źne njoke z gola┼żem. Toplo priporo─Źamo! Ko─Źa je odprta od petka do nedelje.

Uspe┼íno rastno sezono brez vremenskih nev┼íe─Źnosti vam ┼żelim,

Danijel Konjedic

Kljub temu, da nas bo v zadnji dekadi februarja spet obiskalo hladno vreme s sne┼żenjem, moramo ┼że biti pozorni na razvoj sadnega drevja, da ne zamudimo prvega ┼íkropljenja z bakrovimi pripravki. To ┼íkropljenje mora biti opravljeno pravo─Źasno, kajti ─Źe ga zamudimo, imamo kasneje v rastni sezoni veliko te┼żav z nekaterimi boleznimi, kot so pri ko┼í─Źi─Źarjih listna luknji─Źavost ko┼í─Źi─Źarjev, pri breskvi vsem dobro znana breskova kodravost, ipd. Za slednjo moramo vedeti, da gliva pri─Źne razvoj, ko dnevne temperature dose┼żejo 6 – 8┬░C. Le te bodo kmalu dose┼żene, saj se po kraj┼íi sne┼żni epizodi konec tega tedna, obeta precej┼ínja otoplitev. Za primer dodajamo povezavo do februarskih podatkov iz vremenske postaje Enomarket Kojsko, kjer so navedene vse srednje in maksimalne vrednosti temperatur v zadnjem ─Źasu:

http://www.wineandweather.net/vpkojsko/February_2013.txt

┼átevilo spomladanskih ┼íkropljenj je odvisno od vremenskih razmer. ─îe je pomlad hladna in je za─Źetni razvoj dreves zato po─Źasen, je potrebno opraviti ve─Ź ┼íkropljenj kot v letih, ko je pomlad topla in razvoj dreves hiter. ┼ákropimo navadno pred napovedanim de┼żjem, saj tako onemogo─Źimo trosom gliv, da bi kalili, saj za to potrebujejo vodo. ─îe de┼ż ni napovedan, vseeno ┼íkropimo v fenofazi mi┼íjega u┼íesca (ff C).

Vsa potrebna sredstva za prva in tudi vsa nadaljnja ┼íkropljenja lahko kupite v podjetju Enomarket d.o.o. v Kojskem v Gori┼íkih Brdih. Tam boste dobili tudi vse nasvete, s ─Źim, kdaj in kako ┼íkropiti, da bo va┼íe sadno drevje kar najbolje za┼í─Źiteno. Na voljo so fitofarmacevtska sredstva vseh vodilnih proizvajalcev (Karsia, BASF, Bayer, Syngenta, Pinus…) tako v ve─Źjih kot v manj┼íih pakiranjih. Novost v leto┼ínji ponudbi so ┼íkropilni na─Źrti, nepogre┼íljiv pripomo─Źek vsakega sadjarja in vinogradnika. ┼ákropilni na─Źrti so narejeni v skladu s pravili integrirane pridelave in upo┼ítevajo vsa priporo─Źila za kolobarjenje s pripravki. S tem zmanj┼íamo mo┼żnost nastanka odpornosti na fitofarmacevtska sredstva pri boleznih in ┼íkodljivcih. Bolezni in ┼íkodljivci so opisani, podani so tudi nasveti, kako se proti njim boriti brez uporabe ┼íkropiv. Za vsako posamezno fitofarmacevtsko sredstvo so navedeni priporo─Źeni odmerki, ki so podani na ve─Ź mo┼żnih na─Źinov (koncentracija v %, potrebna koli─Źina/hektar, koli─Źina/10, oz. 100 litrov). Poleg vseh najbolj znanih bolezni, so opisane tudi nekatere bolezni, proti katerim ┼íe nimamo ustreznih fitofarmacevtskih sredstev, a so zelo nevarne za na┼íe sadovnjake in vinograde. Omenimo samo zlato trsno rumenico ter kap vinske trte (esca).

Vzorci ┼íkropilnih na─Źrtov:

Kako do ┼íkropilnih na─Źrtov? Preprosto, ┼íkropilne na─Źrte podjetja Enomarket d.o.o., Kojsko prejme vsak, ki v podjetju kupi vsaj eno od fitofarmacevtskih sredstev iz prodajnega programa. Obi┼í─Źite torej podjetje Enomarket d.o.o., Kojsko, ki obratuje po slede─Źem urniku:

Ponedeljek – petek: 8:00 – 12:30 in 14:00 – 17:00
Sobota: 8:00 – 12:30
Nedelje in prazniki: zaprto

Za dodatne informacije pokli─Źite na telefonsko ┼ítevilko 05 304 16 11, ali pi┼íite na E-mail naslov: enomarket.doo@siol.net.

Ob tej prilo┼żnosti omenimo ┼íe eno novost v podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko. Od novega leta 2013 dalje je tu mogo─Źe kupiti enolo┼íka sredstva za proizvodnjo pene─Źih vin, vodilnega svetovnega proizvajalca Station Oenotechnique de Champagne iz Francoske ┼áampanije. Podjetje nudi ┼íirok spekter enolo┼íkih sredstev, ki so posebej primerna za pridelavo penin po klasi─Źni metodi ter po metodi Charmat. Med izdelki najdemo ┼ítevilne seve selekcioniranih kvasovk, od najbolj znanih EC1118 in DV10, do kvasovk posebnih oblik, namenjenih za proizvodnjo penin po charmat metodi kar v steklenici. Tu so ┼íe ┼ítevilni tipi aktivantov in hran za kvasovke, teko─Źih bentonitov in raznih stabilizantov za uporabo v osnovnih vinih. Vsa sredstva je mo┼żno dobiti po predhodnem naro─Źilu. Ve─Ź informacij najdete na spletni strani podjetja SOEC ter v podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko:

Uspe┼íno pomlad vam ┼żeli WineAndWeather.net.

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin