Archive for April, 2012

V lanskem letu smo fenofazo brstenja v Kojskem v Gori┼íkih Brdih zabele┼żili 4. aprila. Letos smo isti vinograd, v katerem rastejo sorte ‘Sauvignon’, ‘Modri pinot’ in ‘Chardonnay’, prvi─Ź obiskali 27. marca. Brstenje se je tedaj pravkar pri─Źenjalo, vendar je bila ve─Źina trt vseh treh sort ┼íe v fenofazi solzenja.

Brstenje trte se pri─Źne, ko se povpre─Źne dnevne temperature za dalj┼íi ─Źas povzpnejo nad 8 – 12┬░C. Take temperature smo imeli v Gori┼íkih Brdih letos skozi celoten marec, zato bi lahko pri─Źakovali precej zgodnej┼íe odganjanje vinske trte. Kot ka┼że je svoje prispevala tudi su┼ía v prvih treh mesecih leto┼ínjega leta, ki je nekoliko zaustavila razvoj trte. Vseeno, razvoj je mo─Źno odvisen od lege. Na najbolj┼íih vinogradni┼íkih legah na gri─Źih, ki so obrnjeni proti jugu in jugozahodu, so bile predvsem starej┼íe trte sorte ‘Rebula’, ki v Brdih velja za poznej┼ío sorto, precej bolj razvite, nekatere so imele ┼że vidne kabrnike (BBCH53). Razlike so bile tudi med posameznimi trtami v vinogradu. Pri zgodnjih sortah v Kojskem, so rozge o─Źitno dobro dozorele. Predvsem debelej┼íe rozge, v katerih je zaloga hranilnih snovi ve─Źja, so ┼że imele razvit prvi list (BBCH11), medtem ko na tanj┼íih rozgah za─Źetka brstenja ┼íe ni bilo opaziti.

V primerjavi z lanskim letom so trte v Kojskem brstele ob prakti─Źno enakem ─Źasu. Razvoj je bil hitrej┼íi na drugih legah, v okolici Gorenjega Cerovega, Vi┼ínjevika, oziroma povsod tam, kjer je povpre─Źna dnevna temperatura vi┼íja. Povpre─Źne dnevne temperature v mesecu marcu 2012 v Gori┼íkih Brdih so razvidne iz spodnjega grafa:

Po─Źasnej┼íi je bil razvoj trte na obmo─Źju Neblega, Vipol┼ż in Ceglega na italijanski strani meje. Povpre─Źna temperatura v ni┼żini je bila tudi do 3┬░C ni┼żja kot v vi┼íje le┼że─Źih krajih, kar je predvsem posledica no─Źne, oziroma jutranje inverzije. Najslab┼íe so bile razvite trte na obmo─Źju, ki ga je lani 22. julija prizadela to─Źa. Enoletni les je mo─Źno po┼íkodovan, brstenja 1. aprila ┼íe ni bilo opaziti (glej sliki spodaj):

V primerjavi z lanskim letom torej velikih razlik v brstenju ni bilo. Mogo─Źe je bila nekoliko bolj zgodnja sorta ‘Rebula’ na najbolj┼íih vinogradni┼íkih legah. Rebula sicer po podatkih iz Ampelografskega vrta v Kromberku pri Novi Gorici, v povpre─Źju brsti 8. aprila, ‘Chardonnay’ 6. aprila, ‘Modri pinot’ 30. marca. Podatki veljajo za obdobje 1999 – 2009.

V za─Źetku aprila smo kon─Źno dobili ve─Źje koli─Źine de┼żja. Temperature so se predvsem po 8. aprilu precej zni┼żale, saj povpre─Źna dnevna temperatura ponekod ne dosega ve─Ź 8┬░C. Posledi─Źno se je upo─Źasnil razvoj trt. 9. aprila zjutraj se je temperatura marsikje spustila pod 0┬░C. V Gori┼íkih Brdih so bili zabele┼żeni naslednji temperaturni minimumi:

 • Neblo -2,4┬░C
 • Korada -2,4┬░C
 • ┼álovrenc -2,35┬░C
 • Vipol┼że -1,7┬░C
 • Vi┼ínjevik 0,0┬░C
 • Biljana 0,2┬░C
 • Kojsko 0,4┬░C
 • Hum 0,7┬░C
 • Kozana 1,2┬░C

V ┼álovrencu, Neblem in Vipo┼żah je ┼ílo pod 0┬░C tudi ┼íe 10. aprila. Zabele┼żene so bile naslednje temperature:

 • ┼álovrenc -1,2┬░C
 • Neblo: -0,7┬░C
 • Vipol┼że: -0,5┬░C

V vi┼íje le┼że─Źih krajih je bilo precej topleje, med 1,7 in 3,1┬░C. Ker smo imeli 9. aprila ┼íe precej visoko zra─Źno vlago je nastala slana. Iz razli─Źnih krajev v Brdih prihajajo poro─Źila o pozebi. Najve─Ź ┼íkode naj bi bilo na ko┼í─Źi─Źastem sadju, nekaj tudi na trti. O pomrznjenih mladikah na trti poro─Źajo celo iz krajev z ve─Źjo nadmorsko vi┼íino, recimo iz Brestja.

Ko trta pri─Źne z brstenjem, se pri─Źno razvijati tudi prve bolezni in ┼íkodljivci vinske trte. Med najpomembnej┼íimi sta oidij (Uncinula necator) in pr┼íica trsne kodravosti, ali akarinoza (Calepitrimerus vitis). Oidij pri─Źne svoj razvoj ob razpiranju o─Źes, vendar oku┼żb sprva sploh ne opazimo. Prve plesnive prevleke postanejo vidne ┼íele v maju. Varstvo pred oidijem je odvisno predvsem od razvoja bolezni v prej┼ínjem letu. ─îe lani z oidijem nismo imeli te┼żav, pri─Źnemo ┼íkropiti ┼íele skupaj s ┼íkropljenjem proti peronospori. V primeru, da smo v lanskem letu imeli te┼żave z oidijem, moramo pri─Źeti z varstvom v ─Źasu razpiranja brstov. Uporabimo lahko ┼żveplove pripravke v pove─Źani koncentraciji 2 % na hektar. Pri tem moramo biti pozorni na temperaturo zraka, saj ┼żveplovi pripravki slabo delujejo pri temperaturah pod 15┬░C. ┼Żveplo deluje tudi na ┼íkodljive pr┼íice, medtem ko koristnih plenilskih pr┼íic ne prizadene, saj jih v ─Źasu brstenja na trti ┼íe ni veliko.

Pr┼íica trsne kodravosti je pr┼íica ┼íi┼íkarica s ─Źrvi─Źastim telesom. Povzro─Źa akarionzo, oziroma kodranje listja. Prezimuje pod luskolisti zimskih o─Źes, ali v razpokah lubja na starej┼íem lesu. Ko zimska o─Źesa nabreknejo, se pri─Źnejo hraniti na zasnovah mladik. ┼ákoda je ve─Źja v hladnih pomladih, ko je razvoj mladik po─Źasen, bolj prizadete so poznej┼íe sorte. ─îe je na oko ve─Ź kot 100 pr┼íic, le to ne od┼żene. Pri srednje velikem ┼ítevilu pr┼íic prihaja do zastoja pri odganjanju in zakrnelosti mladik. Listi─Źi so majhni, nagubani, izrazito dlakavi, krhki, ┼żli─Źasto zviti, s skraj┼íanimi med─Źlenki. Najnevarnej┼íe je obdobje od odganjanja do velikosti mladik 30 cm. Pozneje se pr┼íice porazdelijo po listih in ┼íkoda ni ve─Ź tako pomembna. Imajo 3 do 4 rodove letno. Poleti opazimo izmali─Źene liste z drobnimi nekrotiziranimi pegami. ─îe take liste pogledamo proti soncu, bomo opazili veliko ┼ítevilo drobnih zvezdastih presvetlitev.

Pojav akarinoze je danes pogost predvsem pri mladih trtah in poznih sortah. Z varstvom pri─Źnemo takoj ob odganjanju, oziroma nekoliko po─Źakamo, da vidimo, kako odganjanje poteka. Velikost populacije dolo─Źimo s pregledom o─Źes pod lupo s 30-kratno pove─Źavo. Pr┼íice najdemo neposredno pod luskolisti o─Źes. ─îe na oko najdemo 5 – 10 pr┼íic, je potrebno zatiranje. Navadno zadostuje uporaba ┼żveplovih pripravkov. ─îe se obseg ┼íkode iz leta v leti pove─Źuje, moramo opraviti na─Źrtno zatiranje.

V primeru, da je temperatura vsaj del dneva nad 15┬░C lahko uporabimo:

 • ┼żveplove pripravke v 2% koncentraciji
 • apneno ┼żvepleno brozgo v 20% koncentraciji

U─Źinkujejo ┼íe naslednji pripravki:

 • mineralna olja v 3% koncentraciji pri porabi vode vsaj 400 do 600 l/ha
 • neemovo olje (NeemAzal)

Z uporabo akaricidov po─Źakamo kak┼íen dan ve─Ź, da dose┼żemo dobro delovanje ┼íe na rde─Źo sadno pr┼íico (Panonychus ulmi). Uporabimo akaricide na podlagi fenpiroksimata (Ortus 5 SC), fenazakvina (Demitan), ali spirodiklofena (Envidor). Akaricidi, s katerimi zatiramo rde─Źo sadno pr┼íico, pogosto slabo u─Źinkujejo na pr┼íice ┼íi┼íkarice. V avgustu akaricide uporabimo le v vinogradih, kjer so zares velike te┼żave. V tem ─Źasu se pr┼íice selijo pod luskoliste. V ekolo┼íki pridelavi lahko uporabimo ┼żveplenoapneno brozgo in NeemAzal.

Za nakup potrebnih fitofarmacevtskih sredstev obi┼í─Źite podjetje Enomarket d.o.o., v Kojskem.

Viri:

 • Koro┼íec-Koruza Z., Rusjan D. 2011. Selekcija in vzgoja novih sort vinske trte. Poro─Źilo 2011. Biotehni┼íka fakulteta, Ljubljana, 3.
 • Vr┼íi─Ź S., Le┼ínik M. 2010. Vinogradni┼ítvo – druga dopolnjena izdaja. ─îZD Kme─Źki glas, Ljubljana, 403 str.
 • Agrometeorolo┼íke postaje na Fito-info
 • Vremenske postaje dostopne na WineAndWeather.net

Mesec marec v Sloveniji imenujemo su┼íec. In to ime je letos ve─Ź kot upravi─Źil, saj ga je zaznamovala majhna koli─Źina padavin, ponekod de┼ż sploh ni padal. Sonce je sijalo precej ve─Ź od povpre─Źja, mesec je bil tudi nenavadno topel. Ker je bilo padavin malo tudi v prej┼ínjih mesecih, smo se ┼íirom Slovenije spopadali s su┼ío. Trpeli so kmetijski pridelki, ponekod smo imeli omejitve uporabe pitne vode za namene zalivanja vrtov in pranja avtomobilov. Na obmo─Źjih, kjer pitne vode nimajo, so jo morali dova┼żati gasilci.

V ve─Źjem delu Slovenije je v obdobju od oktobra 2011 do marca 2012 padlo le 50 do 60 % obi─Źajne koli─Źine padavin. Padavinski primanjkljaj je marca trajal ┼że pet mesecev. Vodostaji rek po Sloveniji so bili nizki, marsikje so zabele┼żili celo najni┼żje mar─Źevske pretoke. Po strugah je teklo le 35 % obi─Źajne koli─Źine vode v tem ─Źasu. Obeti za nadaljevanje pomladi so bili slabi, saj v gorah skorajda ni bilo snega, ki bi vodotoke obogatil spomladi ob taljenju. Ponekod so zabele┼żili zelo nizke nivoje podtalnice, ki je dosegala le 5 % povpre─Źne vrednosti. Da bi se stanje podtalnice popravilo, bi morala ve─Ź mesecev zapored pasti vsaj povpre─Źna koli─Źina padavin. Zaradi visokih temperatur in na Primorskem tudi burje, ki je pogosto pihala, se je mo─Źno pove─Źalo izhlapevanje. Stanje je bilo ┼że slab┼íe kot v tem ─Źasu leta 2003, ko je Slovenijo prizadela najhuj┼ía su┼ía doslej.

V ve─Źjem delu Slovenije je bil marec kar 4┬░C toplej┼íi od dolgoletnega povpre─Źja, le na Obali je bil 3┬░C toplej┼íi. Na Primorskem je prese┼żek son─Źnega obsevanja zna┼íal tudi do 80 % dolgoletnega povpre─Źja. Poleg su┼íe je bila visoka po┼żarna ogro┼żenost, zato so pristojne slu┼żbe izdale odloke o prepovedi kurjenja v naravi. Vseeno se bili po┼żari v naravnem okolju pogosti. Maksimalne temperature zraka so bile zelo visoke in so se pogosto povzpele nad 20┬░C. Ob son─Źnih dneh z zelo nizko zra─Źno vla┼żnostjo je ve─Źinoma pihala ┼íibka do zmerna burja, ki je temperature ┼íe dodatno dvigovala. V Vipavski dolini na viaduktu Lozice so pogosto izmerili sunke burje preko 100 km/h. Najbolj vetrovni so bili 6. marec, ko je v Vipavski dolini pihalo med 80 in 100 km/h, na viaduktu Lozice pa kar 120 – 142 km/h. Zelo visoka hitrost burje je bila zabele┼żena ┼íe 9. marca (133 km/h). Temperature so na Primorskem dosegale od 22 do 24┬░C, lokalno tudi do 25┬░C. Najtoplej┼ía je bila zadnja dekada meseca, ko smo v Kojskem izmerili povpre─Źno temperaturo kar 15,3┬░C. Zaradi visokih temperatur se je pri─Źela bolj zgodaj prebujati tudi vegetacija. Predvsem sadno drevje je ponekod po dr┼żavi cvetelo tudi 10 do 14 dni bolj zgodaj kot obi─Źajno. V Gori┼íkih Brdih bistvenih odklonov ni bilo opaziti. Tudi trta je pri─Źela brsteti pribli┼żno v enakem ─Źasu kot lani. Edine padavine v tem mesecu so v Gori┼íkih Brdih padle 19. marca. Padlo je zanemarljivo malo de┼żja, le okoli 3 mm. ┼álo je ve─Źinoma za plohe, ki so nastajale v padavinski liniji, katera nas je pre┼íla okoli 17:00 ure po lokalnem ─Źasu. Na Krasu so nastale tudi posamezne nevihte, pri ─îebulovici celo klasi─Źna supercelica. Plohe in nevihte so po Sloveniji nastajale ┼íe 24. in 25. marca, v Gori┼íkih Brdih je ostalo suho.

Na uradni meteorolo┼íki opazovalnici Agencije za okolje Republike Slovenije v Biljah so zabele┼żili dobre 3┬░C toplej┼íi marec od povpre─Źja. Temperatura se je zjutraj spustila pod 0┬░C 5 krat, predvsem pa je potrebno poudariti, da je sonce sijalo skoraj 120 ur ve─Ź kot obi─Źajno:

Podatki (Bilje ÔÇô marec 2012 / dolgoletno povpre─Źje 1971 ÔÇô 2000):

 • Povpre─Źna temperatura na 2m: 10,5┬░C / 7,4┬░C
 • Povpre─Źna maksimalna temp. na 2m: 18,8┬░C / 13,4┬░C
 • Absolutna maksimalna temperatura na 2m: 23,1┬░C / 26,7┬░C
 • Povpre─Źna minimalna temp. na 2m: 3,3┬░C / 2,2┬░C
 • Absolutna minimalna temp. na 2m: -3,4┬░C / -10,0┬░C
 • ┼átevilo toplih dni (Tmax >= 0┬░C): 0 / 0,1
 • ┼átevilo hladnih dni (Tmin<=0┬░C): 5 / 9,1
 • Padavine: 4,2 mm / 83 mm
 • ┼átevilo dni s padavinami vsaj 0,1 mm: 2 / 8,7
 • ┼átevilo dni z nevihto: 0 / 0,7
 • Trajanje son─Źnega obsevanja: 279,8 ur / 162 ur
 • ┼átevilo dni z meglo: 0 / 1

Kako so mesec marec 2012 videle amaterske vremenske postaje v Goriških Brdih. Podatki si sledijo v zaporedju VP Kojsko / VP Biljana / VP Neblo / VP Korada:

Temperature:

Povpre─Źna temperatura zraka: 12,4┬░C / 13,1┬░C / 10,6┬░C / 9,5┬░C
Minimalna temperatura zraka: 1,8┬░C (8.3.) / 2,4┬░C (8.3.) / -2,3┬░C (8.3.) / -1,6┬░C (7.3.)
Maksimalna temperatura zraka: 22,6┬░C (26.3.) / 24,0┬░C (28.3.) / 23,6┬░C (28.3.) / 19,7┬░C (28.3.)
Najvišja minimalna temperatura: 13,1°C (25.3.) / 13,0°C (25.3.) / 8,0°C (9.3.) / 10,8°C (29.3.)
Najni┼żja maksimalna temperatura: 12,4┬░C (18.3.) / 13,6┬░C (6.3.) / 13,1┬░C (7.3.) / 7,5┬░C (18.3.)
Število hladnih dni (Tmin<=0°C): 0 / 0 / 5 / 1

Zra─Źna vlaga (za vremensko postajo Korada ni podatkov):

Povpre─Źna relativna zra─Źna vla┼żnost: 52 % / 41 % / 63,3 %
Maksimalna relativna zra─Źna vla┼żnost: 93 % (19.3.) / 91 % / 100 %
Minimalna relativna zra─Źna vla┼żnost: 19 % (5.3.) / 21 % / 18 %
Minimalna temperatura rosi┼í─Źa: -9,5┬░C (5.3.) / -11,7┬░C / -9,5┬░C
Maksimalna temperatura rosi┼í─Źa: 10,9┬░C (31.3.) / 9,3┬░C / 11,7┬░C

Padavine:

Število dni s padavinami: 2 / 1 / 3* / 1
Število dni s padavinami nad 2 mm: 1 / 0 / 1 / 1
Skupna koli─Źina padavin: 3,0 mm / 1,3 mm / 3,4 mm / 3,3 mm
Najve─Źja dnevna koli─Źina padavin: 2,8 mm (19.3.) / 1,3 mm (19.3.) / 3,0 mm (19.3.) / 3,3 mm (19.3.)
Najve─Źja intenziteta padavin: 26,4 mm/h (19.3.) / 0 mm/h / 26,8 mm/h (19.3.) / ni podatka

Veter:

Najvi┼íja dnevna povpre─Źna hitrost vetra: ni podatka / 22,9 km/h (6.3.) / 18,5 km/h (6.3.) / 29,6 km/h (6.3.)
Najmo─Źnej┼íi sunek vetra: ni podatka / 53,0 km/h (5.3.) / 55,0 km/h (6.3.) / 70,2 km/h (6.3.)
Pot vetra (Windrun): ni podatka / 5644,2 km / 2871,4 km / ni podatka

Zra─Źni tlak (za vremensko postajo Korada ni podatkov):

Povpre─Źen zra─Źni tlak: 1023,3 hPa / ni podatka / ni podatka
Max zra─Źni tlak: 1035,3 hPa (10.3.) / 1034,0 hPa / 1034,4 hPa
Min zra─Źni tlak: 1002,1 hPa (31.3.) / 1001,0 hPa / 1001,2 hPa

* – na vremenski postaji Casino Venko Neblo je bil zabele┼żen 1 dan ve─Ź s padavinami, saj je 0,2 mm padlo v obliki jutranje rose.

Podatkov o vetru iz vremenske postaje Kojsko za mesec marec 2012 ni, saj je pri┼ílo do okvare vetromera. Podatki so ponovno dostopni od za─Źetka marca naprej, ko smo vetromer preselili na novo, bolj┼ío lokacijo, na strehi KZ Gori┼íka Brda v Kojskem. Kmetijski zadrugi se najlep┼íe zahvaljujemo, da so nam omogo─Źili postavitev vetromera na njihovi stavbi!

Grafi:

Gibanje povpre─Źne dnevne temperature in padavine na AVP Enomarket Kojsko v marcu 2012:

Gibanje povpre─Źne dnevne temperature in padavine na AVP Biljana v marcu 2012:

Gibanje povpre─Źne dnevne temperature in padavine na AVP Casino Venko Neblo v marcu 2012:

Gibanje povpre─Źne dnevne temperature in padavine na AVP Korada v marcu 2012:

Primerjava povpre─Źnih dnevnih temperatur v marcu 2012 na vseh ┼ítirih postajah:

Primerjava minimalnih dnevnih temperatur v marcu 2012 na vseh štirih postajah:

Primerjava maksimalnih dnevnih temperatur v marcu 2012 na vseh štirih postajah:

Viri:

Viri slik:

Mese─Źno vremensko poro─Źilo na WineAndWeather.net o vremenu v Gori┼íkih Brdih nastaja v sodelovanju z bjana.net in Casino Venko Neblo.

Tokratna objava bo nekoliko reklamno obarvana… V podjetju Enomarket d.o.o., Kojsko iz Gori┼íkih Brd smo namre─Ź uvedli prodajo fitofarmacevtskih sredstev. Sredstva so namenjena varstvu pred boleznimi in ┼íkodljivci na vinski trti (Vitis vinifera) ter sadnemu drevju. Poleg fungicidov in insekticidov, boste pri nas na┼íli tudi herbicide.

Opozarjamo vas, da je sedaj ugoden ─Źas za ┼íkropljenje vinske trte proti oidiju in pr┼íicam trsne kodravosti (akarinoza)! V ta namen imamo na zalogi mo─Źjivo ┼żveplo (Kumulus DF) ter akaricid Ortus 5SC. Prav tako je ┼íe vedno ─Źas za ┼íkropljenje proti cvetni in plodovi moniliji, s sredstvi Teldor in Rovral Aquaflo. ─îe vam te┼żave povzro─Źa mali zimski pedic, vam je na voljo sredstvo NeemAzal, ki je primerno tudi za ekolo┼íko kmetijstvo. Za ve─Ź informacij o FFS, ki jih ┼íe imamo na zalogi, pokli─Źite na telefonsko ┼ítevilko 05 304 16 11 med 8:00 in 12:30 ter 14:00 in 17:00, ali pi┼íite na e-mail naslova: enomarket.doo@siol.net ali laboratorij.enomarket@gmail.com. Na ta dva naslova pi┼íite tudi, ─Źe bi radi kupili sredstva namenjena uporabi v ekolo┼íki pridelavi. Ta sredstva je mogo─Źe dobiti le po naro─Źilu!

Za prodajo FFS velja v trgovini Enomarket d.o.o. poseben urnik, znotraj katerega je mo┼żen nakup le teh:

 • Ponedeljek: 8:00 – 12:30 in 14:00 – 17:00
 • Torek: 8:00 – 12:30
 • Sreda: 8:00 – 12:30
 • ─îetrtek: 14:00 – 18:00
 • Petek: 8:00 – 12:30
 • Sobota: 8:00 – 12:30

Sicer trgovina posluje normalno, po ustaljenem urniku, le ob ─Źetrtkih je odprta eno uro dlje in sicer do 18:00. Za ve─Ź informacij, obi┼í─Źite spletno stran www.enomarket.si!

Page 1 of 3123»
Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin