Archive for December, 2011

Vreme nam je v drugi dekadi meseca decembra pripravilo veliko zanimivih dogodkov, ki si zaslu┼żijo, da si jih podrobneje ogledamo. Prakti─Źno ni bilo dneva, ko se ne bi nekaj dogajalo. Ponovna aktivacija atlantskega tipa vremena nam je prina┼íala vremenske motnje. Po dolgem ─Źasu smo dobili kar nekaj de┼żja in celo za december nekoliko neobi─Źajne nevihte. Ponekod so do─Źakali tudi prvi sneg. Raz─Źlenimo najbolj zanimivo dogajanje po dnevih:

12/12/2011: Od zahoda se nam je bli┼żala hladna fronta, v sredozemlju je nastalo plitko ciklonsko obmo─Źje. Dan je bil de┼żeven, v vi┼íinah je pihal jugozahodnik. Fronta nas je pre┼íla okoli polno─Źi v no─Źi na 13. december. Ob tem je v severnem Jadranu nastala nevihtna linija z mo─Źnimi nalivi, katere so spremljale razelektritve. Prehod fronte je lepo zaznala vremenska postaja Korada, saj je bil iz podatkov lepo razviden hiter padec temperature in obrat vetra iz jugozahodne v severovzhodno smer.

Sinopti─Źna situacija:

Radar Osmer FVG ob 0:00:

Podatki o temperaturi na vremenski postaji Korada v dneh med 11.-13./11/2011 z lepo vidnim padcem temperature ob prehodu fronte:

Obrat in okrepitev vetra iz JZ na SV ob istem ─Źasu:

13-14/12/2011: Dneva sta bila obla─Źna, 14/12/2011 je rahlo pr┼íilo. Postaje so bele┼żile okoli 1 mm padavin. Temperature v So┼íki dolini so se gibale med 3┬░C zjutraj in 7┬░C popoldne, Gori┼íka Brda so bila za pribli┼żno 3┬░C toplej┼ía. V vi┼íinah je ┼że vedno pihal jugozahodnik, vremenska postaja Korada je bele┼żila hitrosti sunkov do 5 m/s. Pravo presene─Źenje so bili mo─Źni nalivi, ki so nastali okoli 17:00 po lokalnem ─Źasu. Jakosti nalivov so bile povsem poletne, vremenska postaja v Kojskem je zabele┼żila jakost naliva kar 106,6 mm/h. Radarske slike za ta termin ┼żal ni, saj radar v Fossalonu ni deloval.

15/12/2011: Nadaljevalo se je podobno vreme kot prej┼ínji dan. Pr┼íenje in v So┼íki dolini nizka obla─Źnost na okoli 400 m.n.v. V Gori┼íkih Brdih smo imeli zelo gosto meglo, saj je vidljivost pozno popoldne zna┼íala vsega 20 do 30 m. Pozno popoldne nas je ponovno presenetila nevihta, ki je nastala pribli┼żno nad Korado in se nato gibala proti SV preko So┼íke doline in Banj┼íke planote. Nevihto so spremljale kar pogoste razelektritve. ┼áe bolj pestro je bilo nevihtno dogajanje v osrednji Sloveniji ter ob Jadranu, kjer je slika razelektritev dajala vtis vi┼íka poletja.

Nevihtna celica nad Korado:

Razelektritve nad Slovenijo:

16/12/2011: Na ta dan smo si obetali najbolj pestro vremensko dogajanje v mesecu decembru. Iz zahodne Evrope se je na┼íim krajem pribli┼żevalo poglobljeno ciklonsko obmo─Źje z izrazito hladno fronto. Ob prehodu fronte je nad na┼íimi kraji nastal tudi ┼íibek sekundarni ciklon. Impresiven ciklon nad osrednjo Evropo je zaznamoval mo─Źan jugozahodnik v vi┼íinah pred fronto, saj naj bi napovedane hitrosti na Velebitu dosegale celo 230 km/h, pri nas pa naj bi najve─Źje hitrosti zabele┼żili na Pohorju, kjer je ┼ílo pri─Źakovati hitrosti vetra do 140 km/h. Ob prehodu fronte smo pri─Źakovali mo─Źno ohladitev in sneg do ni┼żin, v kolikor bi padavine ne prej ponehale.

Globoka dolina s ciklonom nad srednjo Evropo in sekundarnim ciklonom nad našimi kraji:

Napoved mo─Źnega jugozahodnika na 850 hPa, kot ga je videl model GFS:

Prve padavine so nas dosegle ob 10:30 po lokalnem ─Źasu. V zmernih do mo─Źnih nalivih (MaxRR=14,6 mm/h) je padlo 5 – 6 mm de┼żja. Zra─Źni tlak je zelo hitro padal. Po kraj┼íem premoru so se padavine popoldne nadaljevale in okrepile. Nalivi so bili vse mo─Źnej┼íi, krepil se je JZ veter. Na Rogli je bila neuradno izmerjena najvi┼íja hitrost vetra 130,8 km/h. Zaradi izjemno vla┼żne zra─Źne mase in mo─Źnega jugozahodnika, so bili vrhovi hribov v Z Sloveniji oviti v gosto meglo. Najmo─Źnej┼íi sunek jugozahodnika na Koradi je zna┼íal 50 km/h. Zra─Źni pritisk je zve─Źer dosegel svoj minimum, zabele┼żili smo najni┼żjo vrednost v letu 2011 nasploh. Barometer je pokazal 985 hPa.

Gibanje zra─Źnega pritiska na vremenski postaji Korada:

Satelitska slika izjemnega ciklona ob 12:30z, ko je bilo njegovo sredi┼í─Źe ┼íe nad Nizozemsko. Hladna fronta na je na tej sliki nad Francijo:

Hladna fronta nas je pre┼íla okoli 24:00. V Tr┼ża┼íkem zalivu je vzdol┼ż fronte nastala squall linija. Razelektritve so bile sicer redke, so pa bili nalivi siloviti. Za fronto se je za─Źelo hitro hladiti. Meja sne┼żenja se je hitro zni┼żala. Je pa v SZ Sloveniji nehalo de┼żevati, ┼íe preden bi se lahko spustila do ni┼żin. Sneg so zato dobili predvsem kraji, kjer so padavine ve─Ź ─Źasa vztrajale. Od vi┼íje le┼że─Źih predelov severne Primorske┬á je pobelilo predvsem Trnovsko planoto, od ni┼żin pa je nekaj beline dobil predvsem Kras, kjer so ponekod zjutraj namerili 1 cm sne┼żne odeje. Nekaj malega snega je bilo ob robovih cest zjutraj opaziti celo v okolici Vol─Źje Drage, kjer je tik pred koncem padavin kot ka┼że tudi sne┼żilo. Prehodno je zapihal severnik, oziroma na Primorskem burja.

Radarska slika squall linije v Tr┼ża┼íkem zalivu:

Podatki iz vremenske postaje Enomarket Kojsko, ki prikazujejo prehod fronte na podlagi podatkov o padcu temperature in spremembe smeri vetra ter padavine ob tem ─Źasu:

Podatki o padavinah in vetru ob prehodu hladne fronte 16/12/2011 iz amaterskih vremenskih postaj na S Primorskem:

 • Zatolmin: 117,8 mm
 • Paljevo: 57 mm
 • Bovec: 56,9 mm
 • Kojsko: 54,6 mm, sunek 46,7 km/h
 • Deskle: 52,5 mm, MaxRR= 21,8 mm/h, sunek 35 km/h (18:27)
 • Branik: 46,8 mm
 • Okroglo (Kal nad Kanalom): 42 mm
 • Ravna pri Ligu: 42 mm, sunek 22,5 km/h (0:14)
 • Gorenje Polje: 39,2 mm
 • Hum: 35 mm, sunek 35,9 km/h
 • Biljana: 34,8 km/h, MaxRR=7,9 mm/h, sunek 40 km/h (20:52)
 • Neblo: 21,6 mm

17/12/2011: Naslednje jutro so bili lepo pobeljeni hribi nad Vipavsko dolino. Na Krasu je bilo le rahlo pocukrano. Precej je narasla tudi reka Vipava, ki je poplavila na izpostavljenih obmo─Źjih:

Na severnem Jadranu ob obali Istre je popoldne nastala manjša nevihta celica, ki je spustila na tla kar 3 vodne trombe. Fotografije dogodka najdete na TUKAJ!

18/12/2011: Zjutraj smo se prebudili v son─Źno in hladno jutro. Temperature so se gibale okoli 0┬░C. Na Gori┼íkem je nastala mo─Źna slana. Nekaj fotografij tega ─Źudovitega jutra najdete v FOTOGALERIJI! Okoli poldneva se je hitro poobla─Źilo. Nad severnim Jadranom so nastale ┼ítevilne nevihte celice. Italijanski stormchaserji so v okolici Riminija opazovali kar 12 (dvanajst = ducat!) vodnih tromb! Fotografije le teh si lahko ogledate TUKAJ!

19/12/2011: Ve─Źji del Slovenije je presenetilo rahlo sne┼żenje, ponekod se je nabralo kar nekaj sne┼żne odeje. Na Primorskem je pihala ┼íibka do zmerna burja. Na Gori┼íkem zato nismo imeli padavin, plesu sne┼żink so bili pri─Źa na Krasu.

Viri:

Mnogi bi rekli, mesec november je bil lep. Spet drugi bi dejali, da je bil dolgo─Źasen. Dejansko se na Primorskem prav veliko v tem mesecu ni dogajalo. Imeli smo nekaj de┼żja v prvi dekadi, nato pa predvsem sonce. S tem smo dobili najbolj su┼íen november po letu 1961. Najve─Ź de┼żja smo zabele┼żili v SZ Sloveniji, medtem ko na vzhodu na┼íe dr┼żave ponekod niso dobili niti kapljice.

Padavine so bile omejene na prvo dekado meseca, ko je v Gori┼íkih Brdih padlo do 30 mm de┼żja. Le na Bov┼íkem in na Voglu so dosegli okoli 60 mm. Te dni smo bili pod vplivom vremenskih front iznad Atlantskega oceana, vendar kot je v takih situacijah v navadi, nismo dobili ve─Źjih koli─Źin de┼żja. Povsem druga─Źe je bilo ponekod v Italiji in Franciji, kjer so do┼żivljali prave vremenske katastrofe. Spomnimo se poplav v Genovi 04/11/2011, ki so zahtevale tudi smrtne ┼żrtve. V naslednjih dneh je v SZ Sredozemlju pod Francijo nastal celo TLC (Tropical Like Cyclone), pri kateremu je bilo mo─Ź opazovati oko, kakr┼íno ponavadi nastane pri pravih tropskih ciklonih, oziroma tornadih. Gre za dogodek, ki se v Sredozemlju pojavi vsakih nekaj let nad toplim morjem. Najve─Ź TLC-jev opazijo med Sardinijo in ┼ápanijo, v bli┼żini severno afri┼íke obale, okoli Sicilije, v Jonskem morju, pa tudi v Jadranu. Ve─Ź o TLC-jih v Sredozemlju si lahko preberete na spodnji povezavi. Stran je sicer v Italijan┼í─Źini, a jezik dandanes ne bi smel biti prevelika ovira. KLIK!

Vrnimo se k vremenu v Sloveniji in na Primorskem. V za─Źetku druge dekade meseca se je nad SV Evropo vzpostavilo ob┼íirno obmo─Źje visokega zra─Źnega pritiska, v Sredozemlju pa smo imeli ciklonsko obmo─Źje. To je za Primorsko pomenilo burjo. Ta je na izpostavljenih obmo─Źjih dosegala sunke okoli 100 km/h, v Gori┼íkih Brdih pa okoli 60 km/h. Anticiklon se je nato zasidral nad osrednjo in severno Evropo in dobili smo lepe son─Źne in tople dneve ter ┼íe lep┼íe son─Źne zahode. Zaradi inverzije so bile no─Źi v ni┼żinah zelo hladne in ob vla┼żnem zraku je pogosto nastala jutranja slana. V vi┼íinah je bilo topleje. Medtem ko je Primorska u┼żivala v soncu, so v preostalem delu Slovenije trpeli trdovratno meglo. Tam so se temperature le redko dvignile nad ledi┼í─Źe, na rastlinju je nastalo ivje in ponekod dajalo vtis prave zime. V dneh okoli 23. novembra je ponovno zapihala burja. Vremenska situacija je bila podobna, kot pri prej┼ínji burji, z anticiklonom nad SV Evropo in ciklonskim obmo─Źjem v Sredozemlju. Ponovno je pri┼ílo do poplav v Italiji, tokrat so jo skupili na Siciliji in v Calabriji, kjer so se ob hudih nalivih pro┼żili ┼ítevilni zemeljski plazovi. V preostanku meseca se je ponovno nad na┼íimi kraji vzpostavil anticiklon. Nadaljevalo se je son─Źno vreme na Primorskem in megla v notranjosti dr┼żave.

Klimatolo┼íka postaja agencije za okolje RS v Biljah je zabele┼żila povpre─Źno topel november, ki je bil nadpovpre─Źno oson─Źen. ┼átevilo ur son─Źnega obsevanja se lahko primerja s povpre─Źnim septembrom, kar je glede na kratek dan novembra, zanimiv podatek. Padavin je bilo zelo malo in bistveno manj od novemberskega povpre─Źja. Zaradi pomanjkanja padavin je bila voda v tleh ┼że na ravni te┼żje dostopnosti za rastline. Nadaljnje pomanjkanje padavin v naslednjih mesecih, bi lahko vplivalo na manj┼íe zaloge vode v naslednji rastni sezoni:

Podatki (Bilje ÔÇô november 2011 / dolgoletno povpre─Źje 1971 ÔÇô 2000):

 • Povpre─Źna temperatura na 2m: 7,6┬░C / 7,3┬░C
 • Povpre─Źna maksimalna temp. na 2m: 14,7┬░C / 12,6┬░C
 • Absolutna maksimalna temperatura na 2m: 19,8┬░C / 23,7┬░C
 • Povpre─Źna minimalna temp. na 2m: 1,8┬░C / 2,8┬░C
 • Absolutna minimalna temp. na 2m: -4,7┬░C / -12,1┬░C
 • ┼átevilo toplih dni (Tmax >= 25┬░C): 0 / 0
 • ┼átevilo ledenih dni (Tmax <= 0┬░C): 0 / 0
 • ┼átevilo hladnih dni (Tmin<=0┬░C): 16 / 9,3
 • Padavine: 18,2 mm / 150 mm
 • ┼átevilo dni s padavinami vsaj 0,1 mm: 6 / 10,8
 • ┼átevilo dni z nevihto: 0 / 1,3
 • Trajanje son─Źnega obsevanja: 185,8 ur / 112 ur
 • ┼átevilo dni z meglo: 0 / 2,6
 • ┼átevilo dni s sne┼żno odejo ob 7h: 0 / 0,1

Kako so mesec november 2011 videle amaterske vremenske postaje v Goriških Brdih. Podatki si sledijo v zaporedju VP Kojsko / VP Biljana / VP Neblo:

Povpre─Źna temperatura zraka: 9,0┬░C / 10,4┬░C / 7,5┬░C
Minimalna temperatura zraka: -0,1┬░C (21.11.) / 1,4┬░C (21.11.) / -3,9┬░C (21.11.)
Maksimalna temperatura zraka: 19,3┬░C (10.11.) / 19,5┬░C (8.11.) / 19,2┬░C (8.11.)
Najvišja minimalna temperatura: 13,6°C (5.11.) / 14,2°C (5.11.) / 11,9°C (5.11.)
Najni┼żja maksimalna temperatura: 10,6┬░C (21.11.) / 11,4┬░C (20.11.) / 9,9┬░C (20.11.)
Število toplih dni (Tmax >= 25°C): 0 / 0 / 0
Število hladnih dni (Tmin<=0°C): 1 / 0 / 13

Povpre─Źna relativna zra─Źna vla┼żnost: 69 % / 56,7 % / 81 %
Maksimalna relativna zra─Źna vla┼żnost: 97 % (4.11.) / 89 % / 100 %
Minimalna relativna zra─Źna vla┼żnost: 30 % (13.11.) / 27 % / 29 %
Minimalna temperatura rosi┼í─Źa: -4,5┬░C (13.11.) / -6,4┬░C / -4,4┬░C
Maksimalna temperatura rosi┼í─Źa: 13,1┬░C (5.11.) / 14,1┬░C / 15,7┬░C

Število dni s padavinami: 5 / 5 / 14*
Število dni s padavinami nad 2 mm: 3 / 2 / 3
┼átevilo dni s sne┼żenjem: 0 / 0 / 0
Skupna koli─Źina padavin: 31,2 mm / 26,1 mm / 36,4 mm
Najve─Źja dnevna koli─Źina padavin: 17,2 mm (4.11.) / 14,7 mm (4.11.) / 17,8 mm (4.11.)
Najve─Źja intenziteta padavin: 11,2 mm/h (4.11.) / 3,8 mm/h (4.11.) / 20,0 mm/h (7.11.)

Najvi┼íja dnevna povpre─Źna hitrost vetra: 26,4 km/h (23.11.) / 21,3 km/h (23.11.) / 9,4 km/h (24.11.)
Najmo─Źnej┼íi sunek vetra: 67,6 km/h (23.11.), smer NNE / 62,0 km/h (23.11.) / 40,0 km/h (23.11.)
Pot vetra (Windrun): 10518 km / 5418 km / 1649,8 km

Povpre─Źen zra─Źni tlak: 1023,9 hpa / ni podatka / ni podatka
Max zra─Źni tlak: 1034,4 hpa (12.11.) / 1033 hpa / 1033,4 hpa
Min zra─Źni tlak: 1015 hpa (6.11.) / 1011 / 1014,1 hpa

* ÔÇô AVP Casino Venko Neblo je zabele┼żila 9 dni z vi┼íino padavin 0,2 mm. V teh primerih je ┼ílo za vodo, ki se je v pluviometru nabrala zaradi rose, oziroma slane.

Grafi:

Gibanje povpre─Źne dnevne temperature in padavine na AVP Enomarket Kojsko v novembru 2011:

Gibanje povpre─Źne dnevne temperature in padavine na AVP Biljana v novembru 2011:

Gibanje povpre─Źne dnevne temperature in padavine na VP Casino Venko Neblo v novembru 2011:

Primerjava povpre─Źnih dnevnih temperatur na vseh treh postajah:

Primerjava maksimalnih dnevnih temperatur na vseh treh postajah:

Primerjava minimalnih dnevnih temperatur na vseh treh postajah:

Viri:

Potem ko je konec julija strela dodobra pretresla vremensko postajo na Koradi in uni─Źila ve─Źino opreme, so podatki iz te najvi┼íje le┼że─Źe postaje v ob─Źini Gori┼íka Brda ponovno dosegljivi na na┼íi spletni strani. Dostop do podatkov je na starem mestu (KLIKNI ZA PODATKE), prav tako so podatki ┼íe vedno v isti obliki. Toda, to je le za─Źasna re┼íitev! Z veseljem vam sporo─Źamo, da bomo v prihodnjih tednih povsem spremenili prikaz podatkov iz vremenske postaje Korada. Po novem bo mogo─Źe spremljati ┼íe ┼ítevilne druge zanimive parametre, ki jih bo ra─Źunal novi program, ki bo podatke po┼íiljal na internet. In to sploh ┼íe ni vse! V kratkem bo na teh straneh dostopna tudi web kamera iz Korade, tako da bomo lahko vsak trenutek spremljali vremenske razmere na vrhu Korade. Zagotovo bo to ┼íe posebej zanimivo sedaj pozimi, ko bomo v pri─Źakovanju prvega snega.

Sicer december na WineAndWeather.net ne bo prinesel bistvenih novosti. Seveda bo kmalu narejeno poro─Źilo o vremenu v Gori┼íkih Brdih v mesecu novembru, prav tako bomo podrobno opisali vsako omembe vredno vremensko motnjo. Kaj ve─Ź pa ne. Trenutno namre─Ź pripravljamo celo vrsto novih ─Źlankov, predvsem iz podro─Źja varstva rastlin, preko katerih boste lahko spoznali vse pomembne bolezni in ┼íkodljivce nekaterih sadnih rastlin ter vinske trte. Prav tako si bomo podrobneje ogledali nekatere aktivne snovi, ki jih je mogo─Źe danes kupiti za potrebe zatiranja bolezni in ┼íkodljivcev na kulturnih rastlinah. ─îlanki bodo kon─Źani predvidoma v za─Źetku prihodnjega leta, ┼íe pred novo rastno sezono.

Spremljajte nas!

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin