Archive for October 27th, 2011

Anticikloni, ki so dolgo ─Źasa gospodarili v srednji in zahodni Evropi, so se pomaknili proti vzhodu. To je ciklonom in njihovim frontam nad atlantikom odprlo prosto pot proti vzhodu, v notranjost Evrope. Hladna fronta se je v no─Źi iz 24. na 25. oktober pomikala prek Francije in v torek popoldne dosegla zahodne Alpe. ┼áe prej pa je nenavaden splet dogodkov pripeljal do katastrofalnih poplav v vzhodni Liguriji, severno od mesta La Specia. Doslej so na┼íteli 9 smrtnih ┼żrtev, 8 oseb pa pogre┼íajo. Nekaj obalnih mest je odrezanih od sveta in prebivalce iz njih evakuirajo po morju. ┼átevilna druga mesta so divje vode povsem razdejale, ujma ni prizanesla niti znanemu turisti─Źnemu mestecu Cinque Terre, ki stoji na posebej delikatnem terenu, kjer hudourni┼íki potoki nosijo s seboj velike koli─Źine blata in raznega materiala, zaradi ─Źesar pride do razlivanja voda. Ogromno ┼íkode je nastalo na cestnem in ┼żelezni┼íkem omre┼żju, kar je ┼íe dodatno onemogo─Źalo hitro napredovanje re┼íevalnih akcij, zato je veliko ljudi poiskalo zato─Źi┼í─Źe kar na strehah svojih hi┼í.

Italijanska pokrajina Ligurija z glavnim mestom Genovo, je vajena velikih koli─Źin padavin. Nenazadnje v Genovskem zalivu vseskozi nastajajo vsem vremenarjem znani sekundarni genovski, oziroma sredozemski cikloni, do katerih pride prav ob takih prehodih hladnih front, ki se na grebenu Alp zlomijo, del hladnega zraka se steka v Sredozemlje, del pa nadaljuje pot proti vzhodu po severni strani Alp. Pred fronto pihajo mo─Źni jugozahodni vetrovi, ki se narivajo na gorske grebene strmih obal Ligurije. Pri tem prihaja do mo─Źnih padavin.

Vendar je bila tokratna situacija, ki je v majhnem delu Ligurije prinesla neverjetne akumulacije padavin v zelo kratkem ─Źasu, saj so postaje zabele┼żile od 300 do 500 mm v vsega 6 – 8 urah., povsem druga─Źna. Hladna fronta je bila v ─Źasu dogodka namre─Ź ┼íe dale─Ź. Kaj se je torej zgodilo v Liguriji?

Estofex – European Storm Forecast Experiment, pri katerem je bil ta dan de┼żurni napovedovalec Slovenec Marko Koro┼íec, je obom─Źje Ligurije uvrstil v drugo stopnjo ogro┼żenosti ‘Level2’. Napoved je veljala predvsem za zelo mo─Źne padavine in pojav vodnih tromb ter tornadov. In to─Źno te gro┼żnje, na katere je napoved opozarjala, so se nato uresni─Źile.

Poglejmo si sinopti─Źno situacijo nad Evropo v ─Źasu dogodka:

Najhuj┼íe padavine so se v vzhodni Liguriji pojavljale od sredine dopoldneva, do sredine popoldneva. Kot je iz zgornje karte razvidno, je bila v zgodnjem popoldnevu hladna fronta ┼íe precej dale─Ź od zahodne italijanske obale, zato ni neposredno vplivala na razvoj dogodkov. Nevihtna linija, ki je prinesla te ogromne koli─Źine padavin je nastala na konvergenci v Genovskem zalivu, kjer je mo─Źan jugo zadel v severnik, ki je pihal iz celine:

Nevihtna linija je lepo vidna na satelitski sliki:

Kar je pri vsem najbolj nenavadno, je to, da je bila ta konvergenca povsem stacionarna. Nikamor se ni premaknila ve─Ź ur, zato se je nevihtna linija zelo dolgo obnavljala na istem mestu. Posledica so seveda neverjetne akumulacije padavin na obmo─Źju, ki ga je ta ujma zajela. Postaje so bele┼żile preko 200 mm de┼żja, lokalno tudi preko 300 mm. Postaja v kraju Chalice to Cornoviglio je zabele┼żila 460 mm, postaja kraju Brugnato pa kar 520 mm de┼żja.

Akumulacija padavin, kot jo je videl radar na tem obmo─Źju. Lepo je vidna ─Źrta, kjer se je nevihtna linija vseskozi obnavljala na konvergenci nad morjem:

Graf padavin na vremenski postaji v kraju Brugnato, ki je zabele┼żil 520 mm. Iz grafa je razvidno, da je med 13:00 in 14:00 uro padlo kar 145 mm de┼żja:

Pri dogodku trenutno ostaja ┼íe nekaj stvari nerazjasnjenih. Pred takimi frontami navadno zapiha jugo, ali jugozahodnik, ki prepiha tako obalo, kot tudi celino. Vendar tokrat temu ni bilo tako. Kot je iz zgornje vremenske karte vetrov razvidno, je jugo pihal v Genovskem zalivu, nasproti pa je pihal severnik. Glede na to, da je bila hladna fronta ┼íe dale─Ź, je moral biti izvor tega severnega vetra nekje drugje. Kot ka┼że, je zanj krivo obmo─Źje visokega zra─Źnega pritiska nad SZ Italijo. Zakaj je do tega pri┼ílo, se trenutno ┼íe┬á ne ve, vendar odgovor na vpra┼íanje ┼że pospe┼íeno i┼í─Źejo v Estofexu, z Markom Koro┼ícem na ─Źelu in odgovor bo gotovo znan v kratkem.

Obom─Źje visokega zra─Źnega pritiska nad SZ Italijo:

Omenimo tudi, da smo imeli mo┼żnosti spremljati podoben dogodek (a manj intenziven) tudi v Kvarnerju 19/09/2011. Radarsko in satelitsko sliko tega dogodka dobite TUKAJ!

Kak┼íne so bile posledice teh ekstremnih koli─Źin padavin, si lahko ogledate na spodnjih posnetkih in povezavah:

Video – Rai News:

Na morju so na konvergenci nastajale tudi vodne trombe, nekatere po poro─Źilu ┼ívicarskih storm chaserjev Dean-a Gill-a in Olivier-ja Staiger-ja, ki sta naredila spodnji posnetek, tudi tornadne:

Velika katastrofa, ki si jo bo Ligurija zagotovo zapomnila za vedno. Kot smo videli, so bili dogodki dobro predvideni vnaprej. Tudi nekatere modelske napovedi so zelo natan─Źno kazale dolgotrajno konvergenco na morju. Upajmo pa, da se bomo iz te situacije vsi nekaj nau─Źili in se bo mogo─Źe na take dogodke v prihodnje ┼íe bolje pripraviti ter predvsem zmanj┼íati ┼ítevilo smrtnih ┼żrtev na ni─Ź!

Fronta je 26/10/2011 napredovala naprej proti vzhodu. V Genovskem zalivu je nastal sekundarni ciklon, ki je znatno vplival na vreme pri nas. Vseeno so bile kumulative padavin ve─Źinoma pod pri─Źakovanimi 100 mm. Ve─Ź de┼żja je padlo predvsem v predalpskem svetu Furlanije in seveda v vselej zelo namo─Źeni U─Źji na Bov┼íkem. ┼álo je za klasi─Źen efekt narivanja tople in vla┼żne zra─Źne mase na gorske masive, kjer so ob orografskem dvigu nastajali mo─Źni nalivi. Meja sne┼żenja se je dvignila tudi preko 2500 m, precej se je otoplilo. Vseeno kljub velikim koli─Źinam de┼żja v gorah, ni bilo poro─Źil o ve─Źjih te┼żavah. Reke so sicer narasle, a ve─Źinoma niso presegle opozorilnih pretokov. Nekaj te┼żav je bilo z vodo na cestah, a spet ni─Ź ve─Ź kot sicer v takih situacijah.

Sinopti─Źna situacija:

zamg

Poglejmo si kumulative padavin, ki jih je za Furlanijo zbral Marko Korošec. Vse meritve so v mm oz. l/m2. Gre za seštevke padavin z dni 25.10 in 26.10.:

VIR: OSMER FVG – local NMS for NE Italy:

393.2 – Piancavallo
369.0 – Chievolis
272.2 – Barcis
252.0 – Coritis
215.2 – Tolmezzo
169.2 – Cave del Predil
158.4 – Mt. Zoncolan
152.1 – Enemonzo
151.0 – Paluzza
138.9 – Gemona
117.3 – Vivaro
115.2 – Pontebba
107.5 – Cervignano
105.0 – Pordenone

Civile Protection Friuli in NE Italy:

470.2 – Malga Valine
436.6 – Ca Selva Invaso
390.4 – Andreis
369.9 – Piancavallo
314.4 – Livinal Lunc – Sella Nevea-Mte Canin
298.8 – Candaglia ÔÇô Polcenigo
285.0 – Val Sughet – Piancavallo
281.8 – Casera Pradut – Claut
275.6 – Uccea
273.8 – Casera Cjampiuz – Forni di Sotto
264.6 – Val dei Sass – Piancavallo
252.9 – Claut
250.4 – Campone – Tramonti di Sotto
248.5 – San Francesco – Vito D’Asio
247.0 – Gran Monte – Taipana
244.4 – Tramonti di Sotto
242.4 – Sella Chianzutan
231.6 – Barcis
228.8 – Passo Predil
227.8 – Meduno – Preplans

Graf kumulative padavin na vremenski postaji Protezzione Civile FVG v U─Źji dne 26/10/2011:

Vremenska postaja Sella Nevea – 26/10/2011:

Tu so še kumulative padavin na nekaterih postajah pri nas:

133,6 mm – Bovec (So┼íka dolina)
106,7 mm – Okroglo (Kal nad Kanalom)
91,4 mm – Biljana (Gori┼íka Brda)
90,0 mm – Paljevo (So┼íka dolina)
89,9 mm – Ravna pri Ligu (So┼íka dolina)
83,3 mm – Gorenje Polje (So┼íka dolina)
83,0 mm – Neblo (Gori┼íka Brda)
76,0 mm – Hum (Gori┼íka Brda)
43,8 mm – Kojsko (Gori┼íka Brda)

Po tem de┼żju nas kot ka┼że ─Źakajo prazniki s stanovitnim vremenom, brez de┼żja. Se pa ┼że nakazujejo nove fronte okoli 4. novembra, ki bi lahko ponovno prinesle zelo velike koli─Źine padavin. Vendar, po─Źakajmo ┼íe malo, saj so napovedi za tako dale─Ź naprej precej nezanesljive!

Na koncu naj se zahvalim Marku Koro┼ícu, ki je s ┼ítevilnimi informacijami veliko pripomogel k nastanku tega poro─Źila!

Viri:

Meteonetwork
ZAMG
Protezzione Civile FVG
Lamma
Geostik
– amaterske vremenske postaje dostopne z WineAndWeather.net

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin