Archive for October 8th, 2011

Zelo toplo, skoraj poletno vreme se je nadaljevalo tudi v za─Źetku oktobra. Bilo je kar jasno, da ─Źe pride do globokega prodora hladnega zraka, kakr┼íen se spodobi za jesen, bo stvar zelo zanimiva. In prav to se je zgodilo na petek, 07/10/2011. Izrazita hladna fronta s severa je v dopoldanskih urah pre┼íla na┼íe kraje in s seboj prinesla pestro dogajanje, katerega si bomo podrobneje pogledali v nadaljevanju.

Vremenska slika globoke doline nad srednjo in zahodno Evropo:

Toplo vreme pred prihodom hladne fronte je poskrbelo, da se je v ozra─Źju ┼íe ohranjalo nekaj energije, ki je v kombinaciji s pove─Źanim strigom ob prehodu fronte ponovno obetala nevihtno dogajanje. Zgodnje petkovo jutro je prineslo nekaj predfrontalnih ploh. Ob obali Furlanije, pa tudi v na┼íih krajih je pihal ┼íibek do zmeren jugozahodnik. Okoli 10. ure po lokalnem ─Źasu je hladna fronta dosegla Furlanijo in za─Źela napredovati proti severni Primorski. Na konvergenci, ko je fronta zadela ob JZ veter z morja, je nastala squall linija in napredovala proti Gorici. Shelf cloud pred linijo sem prestregel nekaj kilometrov Z od Gorice. Nekoliko sem podcenil njegovo oddaljenost, zato me je povozil, preden sem ga uspel konkretno fotografirati. ┼Żal. Je pa bilo dogajanje ob prehodu linije skoraj bolj zanimivo od samega shelf-a. Zapihal je mo─Źan veter, ki je kot za ┼íalo premikal vse nepritrjene predmete, lomil veje dreves, ter kak┼íno drevo tudi celo zlomil. Amaterska vremenska postaja v Novi Gorici je zabele┼żila sunek vetra 102 km/h, VP Hum v Gori┼íkih Brdih pa sunek 100,8 km/h. Ve─Ź podatkov o sunkih vetra ob prehodu hladne fronte je zabele┼żenih ob koncu ─Źlanka, v pregledu podatkov iz vremenskih postaj. Naliv, ki je vse skupaj spremljal, je bil spet zelo intenziven, ─Źeprav smo poleti imeli ┼że veliko huj┼íe.

Z nekaj truda sem uspel priti spet pred fronto in nadaljevati pred squalko proti Ajdov┼í─Źini. Tam sem se ji nastavil na pot in fotografiral impresivne de┼żne zavese, ki so se hitro pribli┼żevale:

Pred Vipavo je bilo mo─Ź opazovati zanimive forme scud cloud-ov pod bazo nevihte, ki so se silovito vrtin─Źili, lepo je bil viden tudi mo─Źan vertikalni dvig zraka. En od scud-ov je v nekem trenutku dobil tipi─Źno obliko funnel clouda. Na tem mestu je ┼że silovito pihala burja preko grebena hribov Trnovske planote. Opozorilne table za burjo so kazale maksimalni sunek vetra 103 km/h:

Lepo presene─Źenje me je ─Źakalo vzhodno od Vipave. Ko sem stopil iz avtomobila, me je pri─Źakalo ┼íe vedno prijetnih 20┬░C. A ne za dolgo. Kmalu je fronta dosegla tudi ta del Vipavske doline in takoj je zapihala burja, ki je shladila ozra─Źje. Pustil sem, da me je squalka povozila. Tedaj se je najbolj pester del chase-a ┼íele za─Źel. Silovit naliv v kombinaciji s sodro in sunki burje preko 100 km/h, so preprosto izjemno do┼żivetje. Veje, ki jih je lomilo z dreves so se zaletavale v vetrobransko steklo avtomobila, vmes se je na┼íel ┼íe kak manj┼íi kamen, hkrati pa ┼íe ni─Źna vidljivost. Nepozabno!

Animacija radarske slike prehoda hladne fronte:

Fronta nas je pre┼íla hitro, saj je prenehalo de┼żevati ┼że okoli 15:00 popoldne. Temperatura zraka je mo─Źno padla, ponekod celo ve─Ź kot 10┬░C. Tudi meja sne┼żenja se je proti koncu padavin zni┼żala do pribli┼żno 600 m.n.v., v notranjosti Slovenije celo ni┼żje, saj je recimo sne┼żilo tudi v Postojni. V visokogorju je zapadlo tudi preko 20 cm snega, medtem ko ga je v ni┼żje le┼że─Źih predelih hitro pobralo. Na Banj┼íki planoti je bilo proti ve─Źeru opaziti le ┼íe posamezne zaplate snega, saj se je popoldne hitro zjasnilo in je sonce stopilo sneg ni┼żjih nadmorskih vi┼íinah.

Pogled z Banj┼íke planote na sve┼że pobeljene Alpe:

Poglejmo si, kako je prehod hladne fronte videla amaterska vremenska postaja Enomarket Kojsko. Najprej grafa temperature in temperature rosi┼í─Źa. Ob prehodu fronte smo zabele┼żili zelo hiter padec temperature, saj je ta v vsega nekaj minutah padla z 16┬░C na slabih 8┬░C. Temperatura se je kasneje ┼íe zvi┼íala, saj je popoldne posijalo sonce:

Glavnina de┼żja je padla ob nalivu, ki je spremljal prehod squall linije, tedaj je bila zabele┼żena tudi maksimalna jakost padavin, ki je zna┼íala nekaj ─Źez 70 mm/h:

Zjutraj je pihal ┼íe jugo, ob prehodu fronte smo zabele┼żili nekaj silovitih sunkov vetra, nato je pri─Źela pihati burja, ki je v Kojskem dosegala hitrosti do okoli 60 km/h:

Na koncu ┼íe grafa ob─Źutka mraza in zra─Źnega tlaka. Ob─Źutek mraza je ra─Źunan iz povpre─Źne hitrosti vetra. Ob sunkih vetra je bil gotovo veliko ni┼żji. Vseeno vidimo, da je ob─Źutek mraza ob burji zna┼íal le okoli 2┬░C. Tlak je padal vse do prehoda fronte, nato je za─Źel hitro rasti:

Poglejmo si ┼íe podatke o padavinah, jakostih nalivov in maksimalnih sunkih vetra na razli─Źnih amaterskih in agrometeorolo┼íkih postajah na severnem Primorskem.

Goriška Brda:

 • Neblo: 62,4 mm / RR = 235,2 mm/h (10:53) / 53 km/h (10:56) – amaterska
 • Vi┼ínjevik: 47,6 mm – agrometeorolo┼íka
 • ┼álovrenc: 42 mm – agrometeorolo┼íka
 • Vipol┼że: 41,6 mm – agrometeorolo┼íka
 • Hum: 37 mm / 100,8 km/h (11:44) – amaterska
 • Kojsko: 34,4 mm / RR = 71,6 mm/h (11:00) / 85,3 km/h – amaterska
 • Biljana: 33,5 mm / RR = 84,8 mm/h (11:06) / 87 km/h (10:58) – amaterska

Soška dolina in Goriška (vse amaterske):

 • Bovec: 105,4 mm / 129,5 mm/h (9:44) / 46,7 km/h (9:52)
 • Zatolmin: 93,6 mm / 140,4 mm/h (10:18) / 40,2 km/h (10:05)
 • Levpa: 56,4 mm
 • Ravna pri Ligu: 55 mm / 180 mm/h / 46,7 km/h – lastnik poro─Źal o sodri
 • Gorenje Polje: 53 mm
 • Nova Gorica: 46 mm / 116,4 mm/h (11:11) / 102 km/h (11:10)
 • Paljevo: 44 mm / 36,0 km/h (14:00)

Banjška planota in Čepovanska dolina (vse amaterske):

 • Okroglo (Kal nad Kanalom): 75,6 mm / 41,0 km/h
 • Dol pri ─îepovanu: 71,3 mm
 • Vrata: 67,0 mm

Vipavska dolina in Goriški Kras (vse amaterske):

 • Ajdov┼í─Źina (Grivce): 88,1 mm / 65,5 km/h
 • Ajdov┼í─Źina: 69,4 mm / 82,1 km/h
 • Branik: 51,6 mm / 70,2 km/h
 • Temnica: 43,5 mm / 99,5 mm/h (11:18) / 73,4 km/h (11:35)
 • Sela na Krasu: 43 mm / 144,0 mm/h (11:05) / 62,6 km/h (11:28)

08/10/2011 smo se zbudili v hladno jutro. Postaja v Neblem je recimo zabele┼żila minimalno temperaturo 2,3┬░C, Kojsko 4,0┬░C. V notranjosti Slovenije so ┼że zabele┼żili prvo slano. Vpra┼íanje je, kako so nenadne nizke temperature vplivale na ┼íe ne popolnoma dozorel les vinske trte. Se bodo tudi v prihodnji rastni sezoni pojavljale te┼żave z odganjnanjem trte?

Ve─Ź fotografij tega dne je v GALERIJI!

Viri:

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin