Archive for April, 2011

Trsna listna pr┼íica ┼íi┼íkarica (Eriophyes vitis) se navadno pojavlja v vinogradih skupaj s pr┼íico trsne kodravosti (Calepitrimerus vitis). Tokrat smo opazili napadene predvsem poganjke in liste mladih trt na sorti ‘Cabernet sauvignon’. Pr┼íica na listih trte povzro─Źa zna─Źilne po┼íkodbe, ki se jim strokovno re─Źe ‘erinoza vinske trte’.

Pr┼íica prezimuje pod luskolisti zimskih o─Źes. Na odganjanje o─Źes nima tako zna─Źilnega vpliva kot akarinoza, vendar o─Źesa lahko nekoliko slab┼íe odganjajo. Po odganjanju se intenzivno hrani na listi─Źih. Ko ti dose┼żejo velikost 5 – 6 cm, opazimo zna─Źilna znamenja po┼íkodb. Povr┼íina listov postane mehurjasta, izbo─Źeni deli mehurjev porumenijo, ali porde─Źijo. Listi se odebelijo. Iz mehurjev nastanejo zna─Źilne ┼íi┼íke. Na spodnji strani lista se razvije vatasta prevleka iz belih dla─Źic, pod katerimi se oblikuje bivalno okolje pr┼íice. Pri napadenih listih je fotosinteza ote┼żena, mo─Źno napadeni listi se lahko posu┼íijo.

Ve─Źjo ┼íkodo erinoza povzro─Źi le, ─Źe naseljuje ve─Źje ┼ítevilo listov in preide tudi na kabrnike. Kemi─Źno varstvo se izvaja le v nasadih, kjer se pojavljajo huj┼íe oku┼żbe. Pomembno je tudi biolo┼íko varstvo pred tem ┼íkodljivcem (in tudi drugimi ┼íkodljivimi pr┼íicami), saj ima pr┼íica ┼íi┼íkarica precej naravnih sovra┼żnikov, kot so npr.: plenilske pr┼íice, stenice, resarji, polonice in ten─Źi─Źarice. Zelo pomembno je ohranjnjanje teh naravnih sovra┼żnikov ┼íkodljivih pr┼íic, saj prepogosta in nena─Źrtna uporaba insekticidov in fungicidov pospe┼íi pojav ┼íkodljivih pr┼íic v vinogradu. Zato uporabljamo ffs na─Źrtno in predvsem v skladu z navodili in priporo─Źili pristojnih slu┼żb!

Zna─Źilna listna znamenja erinoze na zgornji strani lista:

Vatasta prevleka na spodnji strani lista. Opazen je tudi neznan organizem na desni strani lista:

Viri:

  Vr┼íi─Ź S., Le┼ínik M., 2010. Vinogradni┼ítvo ÔÇô druga dopolnjena izdaja. ─îZD Kme─Źki glas, Ljubljana, 403 str.

   KGZ Nova Gorica je v ─Źetrtek, 28/04/2011 izdal opozorilo za pri─Źetek ┼íkropljenj proti peronospori vinske trte (Plasmopara viticola), saj so na mnogih lokacijah ┼że izpolnjeni pogoji za razvoj bolezni, in sicer velikost mladik ve─Ź kot 10 cm, premer listi─Źev ve─Ź kot 3 cm, no─Źne temperature vi┼íje od 10┬░C ter ve─Ź kot 10 mm padavin. V Kojskem v Gori┼íkih Brdih recimo, minimalna no─Źna temperatura od 25/04/2011 do danes ni ve─Ź padla pod 10┬░C, v teh dneh smo zabele┼żili tudi 13,4 mm de┼żja. Podobne koli─Źine de┼żja so bile zabele┼żene tudi na drugih lokacijah v Gori┼íkih Brdih. Prilagamo podatke o minimalnih no─Źnih temperaturah in dnevnih koli─Źinah padavin, ki jih je izmerila amaterska vremenska postaja Enomarket Kojsko v aprilu 2011. Bodite pozorni na zadnji del meseca, ko so no─Źne temperature presegle 10┬░C, padlo je tudi preko 10 mm de┼żja:

   Opozorilo, ki je objavljeno na spletni strani  KGZ Nova Gorica, objavljamo tudi na naši spletni strani:

   PERONOSPORA IN OIDIJ VINSKE TRTE

   Od 25. do 28. aprila je na Primorskem padlo od 8 do 27 mm de┼żja. Koli─Źina je bila razli─Źna od obmo─Źja do obmo─Źja. Na Severnoprimorskem koncu je bilo de┼żja ve─Ź kot v Slovenski Istri, na obmo─Źju Krasu pa skorajda ni de┼żevalo.

   Omenjena koli─Źina de┼żja in dolgotrajna omo─Źenost listov je zadostovala za izpolnitev pogojev za primarno oku┼żbo s peronosporo vinske trte v treh vinorodnih okoli┼íih na Primorskem (Gori┼íka Brda, Vipavska dolina in Slovenska Istra). Na Krasu pogoji za primarno oku┼żbo s peronosporo vinske trte ┼íe niso izpolnjeni.

   Priporo─Źamo, da v Gori┼íkih Brdih, Vipavski dolini in Slovenski Istri vinograde v naslednjih dneh po┼íkropite proti peronospori vinske trte. . ┼ákropljenje je ┼íe posebej pomembno v tistih vinogradih, kjer so mladike dolge ┼że ve─Ź kot 25 cm.

   Priporo─Źamo predvsem uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi mankozeba, propineba, metirama, folpeta, klorotalonila, ditianona in fungicidov na osnovi zoksamida in mankozeba ter ciazofamida. Taki pripravki so: Delan 700 WG v 0,05% konc., Folpan 80 WDG v 0,15% konc., Bravo 500 SC v 0,3% konc., Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Manfil 75 WG in Manfil 80 WP v 0,20% konc., Polyram DF v 0,24% konc., Antracol in Antracol WG 70 v 0,2% konc., Electis 75 WG v 0,15-0,18% konc. in Mildicut v 0,4% konc.

   Proti oidiju vinske trte uporabljamo pripravke na osnovi mo─Źljivega ┼żvepla in druge ustrezne kontaktne pripravke. Samo v tistih vinogradih, kjer smo imeli te┼żave z oidijem ┼że v lanskem letu, je smiselno uporabiti strobilurine in sistemi─Źne pripravke.

   Uporabimo lahko:

   Quadris 0,10 % konc. Universalis 0,20 % konc. Cabrio Top 0,20% konc. Collis 0,03 ÔÇô 0,04 % konc. Stroby WG 0,01-0,02 % konc. Crystal 0,016-0,02 % konc. Talendo 0,025 % konc. Vivando 0,016 ÔÇô 0,02 % konc.

   Cosan Kalinosul 80 WG Vindex 80 WG Kumulus DF Mo─Źljivo ┼żveplo Pepelin 0,3-0,6 % konc.

   Thiovit Jet 0,3-0,6 % konc. Topas 100 EC 0,025 % konc.

   Folicur EW 250 Orius 25 EW 0,03 % konc.

   Mystic 250 EC 0,04 % konc. Falcon EC 460 0,03-0,04 % konc. Nativo 75 WG 0,018 % konc. Domark 100 EC 0,025 % konc. Postalon 90 SC 0,10-0,125 % konc. Karathane gold 350 EC 0,05-0,06 % konc.

   Pripravil: Ivan ┼Że┼żlina

   Vir: http://www.kvz-ng.si/nasveti/vinska-trta

   Nekaj ve─Ź podatkov o peronospori vinske trte dobite tudi tukaj!

   Ko smo v prejšnjih tednih spemljali fenofaze vinske trte v vinogradu v Kojskem, smo opazili posamezne trte, ki so nekoliko slabše odganjale, vendar temu nismo posvetili pretirane pozornosti. Toda vinska trta na nekaterih drugih lokacijah v Goriških Brdih (Hum, Vedrijan) odganja še slabše. Dogajanje smo vzeli pod drobnogled in tu je nekaj fotografij in domnev, zakaj do tega letos prihaja in kakšne bi utegnile biti posledice.

   Prva zna─Źilnost, ki se pogosto pojavlja pri trtah, ki slab┼íe odganjajo je, da od┼żene le prvi in zadnji brst na rozgi, vmes pa o─Źesa zaspijo, ali pa zaostajajo v razvoju. Vzrok je najbr┼ż predvsem v razporeditvi rastlinskih hormonov v rozgi trte, ki vplivajo na hitrej┼ío rast poganjkov na za─Źetku in koncu rozge. Z nadaljnjo rastjo trte v naslednjih 14 dneh, bi se morale razlike med dol┼żinami poganjkov zmanj┼íati.

   Vpra┼íanje je, kako bo z o─Źesi, ki so zaspala. Ali bodo odgnala, ali ne? ─îe gre le za posamezna o─Źesa na rozgi, to ni velik problem, saj bi morali ostali poganjki zadostovati za ustrezen pridelek. Na trtah sorte ‘Sivi pinot’ je opaziti precej takih trt, kjer so o─Źesa zaspala, ali celo celotna rozga ni odgnala. Taki primeri so na spodnji fotografiji, kjer vidimo prvi trto, ki normalno odganja, potem pa tri trte, katerih o─Źesa na rozgah sploh niso odgnala:

   To, da slabo odganja ‘Sivi pinot’ daje misliti, da ne gre za problem pomrznjenosti lesa zaradi zimskega mraza, saj les zgodnjih sort dozori dovolj zgodaj, da ne bi smel imeti problemov s tem. Tudi vzdol┼żni prerez lesa rozg ni pokazal vidnih po┼íkodb kambija zaradi mraza. Prav tako so neodgnala o─Źesa v prerezu videti normalna. Pr┼íic akarinoze in erinoze, ki bi lahko po┼íkodovale o─Źesa, na trtah ni opaziti. Rozge so v soku, torej ┼żive.

   Sicer so mladike iz o─Źes, ki so odgnala, pri sorti ‘Sivi pinot’ normalne in lepo rastejo. Na drugi lokaciji smo pri 8-letnih trtah sorte ‘Cabernet sauvignon’ poleg slabega odganjanja opazili tudi iznaka┼żenost in zbitost mladik. Poganjki imajo mo─Źno skraj┼íane internodije, listi─Źi so deformirani, nagubani, z robovi zavihanimi navzdol. Tudi tu ni opaziti prisotnosti akarinoze, ali kak┼ínih drugih pr┼íic. Nasprotno, na listih je veliko koristih plenilskih pr┼íic. Na nekaterih rozgah je opaziti mo┼żne po┼íkodbe kambija zaradi mraza, vendar to ni zanesljiva diagnoza. Tudi tu bo potrebno po─Źakati ┼íe 14 dni, da se bo videlo, ali se bo trta v nadaljevanju rastne sezone razvijala normalno.

   Na posameznih mladih, 2-letnih trtah sorte ‘Sauvignon’ smo opazili tudi bolezenska znamenja, ki mo─Źno spominjajo na akarinozo, vendar tudi tu pri mikroskopskem pregledu ni bilo mogo─Źe opaziti pr┼íic. Zelo verjetno gre za bolezenska znamenja kroni─Źne oblike kapi vinske trte, kakr┼ína je opisal mag. Ivan ┼Że┼żlina leta 2007.

   Za konec ┼íe ena fotografija trte sorte ‘Cabernet sauvignon’, kjer so lepo vidni problemi odganjnja. Slabo odganjajo tudi mladike iz glave trte.

   Za konec lahko re─Źemo, da je najbr┼ż nepotrebno delati prehitre zaklju─Źke, v zvezi s slabim odganjanjem vinske trte v letu 2011. Zagotovo pa bo treba razvoj mladik natan─Źno spremljati v naslednjih 14 dneh. Spremljajte pri─Źujo─Źo spletno stran, kjer bomo ┼íe naprej opazovali rast vinske trte v letu 2011.

   Preglede listov in rozg so opravili na KGZ Nova Gorica.

   Page 1 of 512345»
   Kontakt
   Calotropis theme by itx

   Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin