Archive for March 2nd, 2011

Leto dni po orkanski burji, ki je 10.3.2010 dodobra razdejala Novo Gorico, so se zra─Źne mase ponovno postavile v ugoden polo┼żaj. Hladen zrak je dotekal nad na┼íe kraje s SV, medtem ko se je v Sredozemlju skuhal ciklon. Pri┼ílo je do velikega gradienta pritiska med celino in Sredozemljem, kar je ugoden pogoj za pretakanje hladnega zraka s celine proti obali Jadrana v obliki ekstremno mo─Źne burje.

Razporeditev zra─Źnih mas nad Evropo 02/03/2011 ob 00z:

Gradient pritiska je bil najve─Źji na obmo─Źju Velebita na Hrva┼íkem (GFS 00z):

Model Aladin je napovedoval najve─Źje hitrosti burje na obmo─Źju JZ Slovenije (do 188 km/h) ter Velebitskega kanala (celo do 230 km/h) – karta je last DARS/ARSO (Copyright DARS/ARSO):

Glede na obetajo─Źe orkanske sunke burje je Agencija za okolje Republike Slovenije (ARSO) je na Meteoalarmu izdala najvi┼íje, rde─Źe opozorilo za Primorsko oz. JZ Slovenijo:

Burja se je krepila zve─Źer 01/03/2011 in dosegala najvi┼íje hitrosti v jutranjih urah na 02/03/2011. Oslabela je popoldne. Nova Gorica za razliko od lanskega leta ni do┼żivela takega razdejanja. Najmo─Źnej┼íi sunki so se pojavljali v Vipavski dolini, kjer je bil neuradno izmerjen tudi nov slovenski rekord v hitrosti sunka burje, in sicer 212,4 km/h na viaduktu Lozice na hitri cesti. Sunek je izmeril s pomo─Źjo za─Źasno postavljene vremenske postaje Marko Koro┼íec. Mo─Źni sunki burje so se pojavljali tudi v Trstu (174 km/h najmo─Źnej┼íi izmerjen sunek na pomolu Bandiera), kjer je bilo po poro─Źanju medijev zaradi burje po┼íkodovanih 90 ljudi, pri┼ílo je tudi do velike gmotne ┼íkode na stavbah in avtomobilih. Nekaj ve─Ź o tem si lahko preberete na spodnjih povezavah:

http://www.slomedia.it/?p=9513&g2_language=sl
http://www.slomedia.it/?p=9500&g2_language=sl

Sam sem dogajanje spremljal v Aj┼íevici pri Novi Gorici ter Ozeljanu in ┼áempasu v spodnji Vipavski dolini. Sunki burje so bili impresivni, ┼íe posebej, ker se v kaj takega doslej ┼íe nisem spustil. Zato tudi te┼żko ocenim dejansko hitrost vetra na tem obmo─Źju. Vendar na podlagi do┼żivetega domnevam, da so sunki ┼íli krepko ─Źez 100 km/h. Hoja proti vetru je bila prakti─Źno nemogo─Źa, veter je lomil veje dreves in tu pa tam tudi cela drevesa. Prometni znaki so bili pole┼żani na tla, reklamni panoji uni─Źeni. Veter je dvigoval zemljo ter manj┼íe kamenje z okoli┼íkih njiv. V Aj┼íevici je tudi prevrnilo kamion. Na nekaterih mestih so se pojavljali tudi zra─Źni vrtinci.

Prevrnjen kamion na Ajševici. V ozadju se vidi zemljo, ki jo skupaj z manjšim kamenjem burja odnaša z okoliških njiv:

Na mestih, kjer so bile ob tleh ve─Źje ovire, se je tok zraka usmerjal navzgor in se vrtin─Źil, kar je bilo v kombinaciji z lete─Źo zemljo lepo vidno:

Ve─Ź fotografij je v galeriji: KLIK

┼áe nekaj podatkov o najmo─Źnej┼íih zabele┼żenih sunkih burje na okoli┼íkih amaterskih vremenskih postajah (podatki o tipu postaje so v oklepaju) O kvaliteti razporeditve senzorjev za veter na vseh postajah ne morem jam─Źiti, saj stanja ne poznam. Te postaje so ozna─Źene z zvezdico: *:

Soška dolina ter Banjška planota:

 • Gorenje Polje pri Anhovem: 98,3 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Paljevo (Plave): 55,4 km/h (WMR928)
 • Ravna pri Ligu*: 53,1 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Okroglo (Kal nad Kanalom): 91,4 km/h (WS2355)

Goriška Brda

 • Kojsko: 98,2 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Hum: 75,0 km/h (WMR200)
 • Biljana: 77,7 km/h (WMR200)
 • Neblo: 75,6 km/h (Davis Vintage Pro)

Nova Gorica in Vipavska dolina:

 • Nova Gorica: 82,1 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Ajdov┼í─Źina*: 138,0 km/h (Davis Vintage Pro)

Kras in obala:

 • Se┼żana*: 77,2 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Kozina*: 64,0 km/h (WMR)
 • ┼Żirje na Krasu: 96,6 km/h (Davis Vintage Pro)
 • Koper*: 76,6 km/h (WMR)
 • Trst*: 61,1 km/h (Davis Vintage Pro)

Pa še graf maksimalnih sunkov burje v km/h na Vremenski postaji Enomarket Kojsko v obdobju ob 01/03/2011 do 03/03/2011 do 9:00 ure:

Kon─Źno poro─Źilo Agencije za okolje Republike Slovenije o ekstremni burji: KLIK

lp, Danijel

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin