Archive for January, 2011

Trenutno urejam novo fotogalerijo, ki bo omogo─Źala prijetnej┼íe ogledovanje fotografij, predvsem pa bodo te v bolj┼íi kvaliteti, kot so bile doslej. Ker zahteva dodajanje fotografij v fotogalerijo veliko ─Źasa, bodo vse fotografije spet dostopne v roku par dni. Medtem je ve─Źina fotografij dostopnih v objavah v razdelku “Vreme”. Prosim za razumevanje!

Lep pozdrav,
Danijel

Sredina januarja je na Primorskem bolj ali manj v znamenju advekcijske megle, ki nastane, ko se topel zrak nariva nad hladno celino. V soncu se kopajo vi┼íje le┼że─Źi kraji, kjer so tudi temperature bistveno vi┼íje kot v ni┼żinah. Tako je na primer v Ravni pri Ligu (516 m.n.v.) nad So┼íko dolino 18.1. ob 15:00 kar 13┬░C, v Kojskem v Gori┼íkih Brdih (276 m.n.v.) pa le 2┬░C. Tako ohlajanje zraka in temperaturna inverzija v ni┼żinah vzrokujeta nastanku megle. Zrak se ohladi pod temperaturo rosi┼í─Źa, kar povzro─Źi kondenzacijo vodne pare iz zraka. Poleg zahodne Slovenije je pod obla─Źnim pokrovom, debelim pribli┼żno 300 m tudi celotna Padska ni┼żina ter velik del Jadrana, kar je lepo videti tudi na spodnji satelitski sliki:

Dnevi so v ni┼żinah gotovo neprijetni, toda dvig nad inverzijo ponuja spektakularne poglede na na┼ío de┼żelo. Spodaj je nekaj fotografij, nastalih v Gori┼íkih Brdih 17. in 18. januarja 2011. Najprej son─Źni zahod 17.1. in pogledi na Gonja─Źe z razglednim stolpom:

Pogled na cerkev Sveti Kri┼ż v Kojskem. V ozadju ┼áteverjan ter v daljavi hribi Kra┼íkega roba:

Sledijo ┼íe jutranje fotografije, ki so nastale ob son─Źnem vzhodu 18.01.2011. V ni┼żinah je bilo popolno brezvetrje, vi┼íje v Gonja─Źah pa je pihal zmeren SV, ki se je po son─Źnem vzhodu ┼íe okrepil. Najprej ┼ámartno, ┼íe pred son─Źnim vzhodom:

Pogled proti Krasnemu in pobo─Źju Korade (812 m) in megla po dolinicah med Bri┼íkimi Gri─Źi:

Son─Źni vzhod je postregel s ┼íe nekaj spektakularnimi prizori. Pogled na Kojsko ter za njim Sabotin (609 m), hribe Trnovske planote in Nanos v daljavi:

Hum in za njim Števerjan. V daljavi Kraški rob s Trsteljem:

Pogled na vas Vedrijan in Višnjevik za njim, kjer iz megle pogleduje le nekaj hiš. V daljavi so Karnijske Alpe ter Dolomiti:

In za konec še pogled na s soncem obsijano Šmartno:

Dodajam ┼íe dve fotografiji, ki sta nastali 19.01., ko se je megla ┼że umikala. Tako se je Solkan ┼że re┼íil njenega objema, medtem ko je bila Nova Gorica ┼íe vedno v megli:

┼áe mal─Źek pribli┼żano:

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin