Archive for December, 2010

Status: Postaja deluje normalno! Vetromer je prestavljen na novo, bolj┼ío lokacijo – streho stavbe Kmetijske zadruge Gori┼íka Brda v Kojskem.

Dostop do podatkov:
Trenutno vreme, dnevni in mese─Źni grafi, statistika – podatki se osve┼żujejo na 5 minut
Statistika teko─Źega meseca po dnevih in dekadah
Statistika prve polovice leta 2011
Letna statistika
Statistika ekstremov v teko─Źem letu

Lokacija postaje:

View Larger Map

Opis postaje, Goriških Brd in vasi Kojsko:

Amaterska vremenska postaja Enomarket Kojsko je postavljena v vasi Kojsko v Gori┼íkih Brdih. Je osrednja vremenska postaja spletne strani Wineandweather.net. Postavilo jo je podjetje Enomarket d.o.o., Kojsko, ki se ukvarja s prodajo enolo┼íkih sredstev in z analizami vina. Postaja stoji na zelo vetrovni lokaciji. Ko je drugje brezvetrje, tu neprestano piha lokalni veter iz pobo─Źij Sabotina (609m) proti Furlanski ni┼żini. Tudi sicer je vas Kojsko izpostavljena mo─Źni burji in drugim vetrovom, recimo ob nevihtah, potujo─Źih iz Furlanije proti vzhodu. Te mo─Źne, pogosto superceli─Źne nevihte ob prehodu iz ravninske Furlanije v hriboviti svet Z Slovenije slabijo, zaradi motenega dotoka zraka vanje. Kak┼ína je vloga bri┼íkih gri─Źev pri tem, nam bo vsaj delno sku┼íala odgovoriti VP Enomarket Kojsko. Vremenski podatki iz postaje bodo uporabni za okoli┼íke vinogradnike in sadjarje, za dolo─Źanje optimalnega ─Źasa ┼íkropljenja vinske trte in sadnega drevja.

Gori┼íka Brda so gri─Źevnata vinorodna de┼żela na zahodu Slovenije, ki ─Źuti mo─Źan sredozemski vpliv. Temperature tudi v zimskem ─Źasu redko ostajajo pod ledi┼í─Źem, sneg je tu prej izjema kot pravilo. Zato je podro─Źje idealno za gojenje vinske trte in proizvodnjo vrhunskih vin, znano pa je tudi po sadju, predvsem ─Źe┼ínjah in vsakoletnem prazniku, posve─Źenem temu sadju. V zadnjem ─Źasu postaja v Gori┼íkih Brdih vse bolj pomembna panoga oljkarstvo. Oljke se vra─Źajo na bri┼íke gri─Źe, iz njih Brici pridobivajo najbolj┼íe ekstra devi┼íko olj─Źno olje. Ve─Ź podatkov o Gori┼íkih Brdih je dostopnih na spletni strani www.brda.si.

Vas Kojsko stoji na gri─Źu ob glavni cesti Nova Gorica – Dobrovo. Prvi─Ź se omenja leta 1086. Glavna znamenitost kraja je romarska cerkvica Svetega Kri┼ża na Taboru, ki se dviguje nad vasjo.┬á Preden so zgradili cerkev, je tu stal tabor s ┼ítirimi obrambnimi stolpi, ki je bil zgrajen v ─Źasu tur┼íkih vpadov v 16. stoletju.
V spodnjem delu vasi stoji grad Kojsko, zgrajen leta 1594. Skozi leta je bil v lasti grofov Coronini in Attems, pred Drugo svetovno vojno pa doma─Źih rodbin Kumarjev in Pittamicev. Grad je danes le ┼íe bleda senca nekdanjega ponosa vasi, saj je bil mo─Źno po┼íkodovan in delno poru┼íen v povojnem ─Źasu, ko je v njem prebivala Jugoslovanska ljudska armada. Ve─Ź podatkov o zanimivi vasi Kojsko je na spletni strani Gori┼íkih Brd. Priporo─Źamo tudi branje knjige “Brestje in Kojsko – Upravni in kulturni center Brd do 1945”, avtorice Tanje Gomir┼íek, ki jo je zalo┼żil in izdal Gori┼íki muzej leta 2009.

Kojsko poleti:

Kojsko pozimi:

Status: Postaja deluje normalno.

Trenutni podatki:

Dostop do podatkov:

Trenutni podatki in grafi (html)
Trenutni podatki in grafi (gif)
Trendi
Detajlni podatki o vetru
Podatki o solarnem sevanju in UV indeksu
Rekordne vrednosti teko─Źega meseca
Rekordne vrednosti teko─Źega leta
Rekordne izmerjene vrednosti od za─Źetka delovanja postaje

Lokacija postaje:


View Larger Map

O postaji:

Z velikim veseljem sporo─Źamo, da so poslej na internetu dostopni podatki iz ┼íe ene amaterske vremenske postaje v Gori┼íkih Brdih, ki je postavljena na Humu. Podatke meri postaja WMR200. Lokacija je v primerjavi z VP Enomarket Kojsko pribli┼żno za 1┬░C toplej┼ía in predvsem manj vetrovna. Ker je postavljena na vrhu gri─Źa in na ju┼żni legi, temperatura pozimi redko pade pod 0┬░C. Podatki o padavinah so podobni VP Kojsko.

O vasi Hum:

Hum je razpotegnjena vas z ve─Ź zaselki, ki ┼íteje pribli┼żno 300 prebivalcev. Le┼żi ob koncu Osimske ceste, ki vodi iz Nove Gorice do Gori┼íkih Brd. Kot najve─Źjo zanimivost kraja lahko navedemo hi┼ío, ki je zgrajena v zna─Źilnem bri┼íkem slogu (ve─Ź sledi).

Pogled na vasi Sne┼żatno (spredaj) in Hum zadaj. Cerkev na vrhu hriba je v ┼áteverjanu:

Kratko poro─Źilo o dogajanju na prvi dan meteorolo┼íke zime. Vremenska situacija je podobna kot v prej┼ínjih sne┼żnih poslab┼íanjih, le da so temperature v vi┼íinah tokrat nekoliko vi┼íje, saj je na ploskvi 850 hpa (cca.1500 m) temperatura marsikje nad 0┬░C. Posledica je seveda de┼ż v ni┼żinah, kljub temperaturam, ki so marsikje pod ledi┼í─Źem. Idealni pogoji za ┼żled in poledico torej. Potrebno je omeniti tudi mo─Źno burjo, ki je v Vipavski dolini dosegala sunke do 130 km/h, hitrosti pa so bile zavidljive tudi na bolj zavetnih legah. VP Paljevo je zabele┼żila najmo─Źnej┼íi sunek 55,8 km/h. Visoke hitrosti vetra so bile tudi na grebenu Korade, vendar izmerjenih vrednosti seveda ni, le poro─Źilo iz prve roke.

Dodajam ┼íe vertikalno sonda┼żo iz Ljubljane, na kateri je lepo videti toplej┼ío plast v vi┼íinah, med 800 in 750 hpa:

Sicer poslab┼íanje ┼íe ni kon─Źano, tako da se bo situacija v naslednjih urah najbr┼ż ┼íe poslab┼íala. Popoldne ┼íe ni bilo opaziti ve─Źje ┼íkode na gozdovih, elektri─Źnih linijah, ipd. Kak┼ína bo situacija jutri, bomo pa ┼íe videli.

Situacijo v na┼íih krajih sem preveril z vzponom na okoli┼íko hribovlje, natan─Źneje na hrib Korada (812 m). ┼Że iz doline se je lepo videlo, da so drevesa vkle┼í─Źena v ledeni objem. ┼Żled se je pojavila na vi┼íini pribli┼żno 400 m nad morjem. Najhuje je med 500 – 600 m.n.v. Na vi┼íjih nadmorskih vi┼íinah je ledu bistveno manj, saj je tam sprva ┼íe sne┼żilo, nato je sneg prehajal v de┼ż in za─Źela se je tvoriti ┼żled, medtem ko je ni┼żje vseskozi de┼żevalo pri negativni temperaturi. Naslednje fotografije so posnete na vi┼íini cca. 500 m.n.v.:

Nekoliko manj ledu je bilo na drevesih na vi┼íini okoli 600 – 700 m.n.v.:In ponoven povratek na 500 m.n.v.:


Update 2.12.2010: Pono─Źi je kot ka┼że za─Źel pihati JZ veter in potisnil temperaturo kar visoko nad 0┬░C. Tako je recimo v Ravni pri Ligu (516 m.n.v.) ob 8-ih zjutraj ┼że 3,8┬░C. Domnevam, da je ┼żled kar hitro stopilo, saj je temperatura zrasla ┼że hitro po polno─Źi.

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin