Archive for August, 2010

Tu je ┼íe nekaj fotografij z zadnjih lovov na nevihte v leto┼ínji sezoni. Dan je bil razmeroma ugoden za razvoj neviht. Visoka zra─Źna vla┼żnost v FVG je pomenila visoke temperature rosi┼í─Ź in posledi─Źno visok CAPE, do 2000 J/kg. Veering profil je bil ugoden, striga kar nekaj. Na obmo─Źju zgornje ravnine v Furlaniji se je spro┼żilo nekaj nevihtnih celic, eno sem prestregel pri kraju Corno di Rosaco, ob 18:00 po lokalnem ─Źasu. Glede na strukturo sistema sem hitro pomislil na supercelico in je tudi bila, ─Źeprav precej slabo organizirana in ne najbolj fotogeni─Źna:

Pripadajo─Źi radar ob 18:00 po lokalnem ─Źasu. Na fotografiji je vzhodna celica, slikana od spredaj oz. naravnost proti zahodu:

Še nekaj fotografij tega mezociklona in ena panorama:Kasneje me je dosegel FFD in sledilo je zlivanje:

Radar:

Vidni so bili tudi ostanki meza:

Umaknil sem se proti jugu, do San Lorenza, od kjer je ta pogled na oslabljeno multiceli─Źno linijo, v katero je sistem pre┼íel pred razpadom:

In še radar takrat:

To je bil en zadnjih chaseov te sezone zame, saj kasneje predvsem zaradi pomanjkanja ─Źasa nisem ve─Ź uspel sestaviti skupaj uspe┼ínega lova. ─îeprav je sledilo ┼íe nekaj zanimivih dni in tudi supercelic. Ve─Ź o tem, pa naslednji─Ź.

Sprva sem bil malo skepti─Źen glede dogajanja tega dne, ampak karte so bile polne optimizma, zato sem vseeno redno pogledoval na radarje in satelite, kaj se dogaja okoli mene. Za─Źelo se je dogajati zahodno od Benetk, na tamkaj┼ínji konvergenci. Odboji na radarju so bili kar interesantni. Ampak sem se odlo─Źil ┼íe po─Źakati, kaj bo, kam bo ┼ílo. ─îez kako uro se je preko severnega jadrana ┼że stvorila lepa squall linija in glede na smer potovanja se je zdelo, da bi morala biti ugodna lokacija za prestrezanje nekje na obali, v okolici Sestijana. Nekaj sem se ┼íe obotavljal sprva, nato pa je nenadoma padla odlo─Źitev…gremo! Skrajni ─Źas je bil, saj sem zaradi neznosnega prometa, tokrat tako v Sloveniji, kot tudi v Italiji, pri┼íel nad Molfancone skoraj zadnji trenutek. Shelf cloud je ┼że bil pred obalo. Spodaj je videti zni┼żanje…wall cloud? Spra┼íujem se, ─Źe je ┼ílo za SC vsaj na dolo─Źenem delu nad morjem, predvsem zaradi premikanja na predelu med Gradom in Molfancone-jem…mislim da je tu potovala direkt na vzhod, medtem ko je sicer ┼íla v smeri SV:

Radar:

┼Żal nisem imel dobrega pogleda, kar sem se odlo─Źil spremeniti in sem na koncu kon─Źal s ┼íe slab┼íim pogledom sredi Molfancona. ::) Mal─Źek je zapihalo ob gust fronti in ┼íelf je ┼íel preko mene…konec, sem si mislil.

Radar:

Zavil sem proti Doberdobu in pri┼íel v ugoden polo┼żaj za fotografiranje zni┼żanja, sicer z zadnje strani… Delovalo je kot ostanek wall clouda, kaj pa vem… ???

Radar:

Kmalu sem ugotovil, da ni ┼íe vse izgubljeno in da jo lahko ┼íe dohitim. Pohitel sem nazaj do Gorice, a je bilo kaj hitro jasno, da iz te moke ne bo kruha. Toda, vipavska dolina je bila ┼íe “─Źista”. Takrat me je pre┼íinilo, da je edina preostala mo┼żnost, za fotografijo shelf-a, ─Źe grem do Ajdov┼í─Źine, ki jo bo tale vse ┼íir┼ía linija pre─Źkala zadnjo. Gas po avtocesti in spet skozi gust fronto, kjer me je kar fajn premetavalo… V Ajdov┼í─Źini sem sicer bil spet v zadnjem trenutku, a ┼íe vseeno dovolj zgodaj za lepe poglede na shelf. Najprej proti V oz. Vipavi:

In proti zahodu:

Radar:

Stvar se je seveda hitro pribli┼żevala. Tukaj se lepo vidi upogibanje dreves ob prehodu gust fronte:

Še en, zadnji pogled na shelf:

Potem je za─Źelo de┼żevati, a v Ajdov┼í─Źini kaj hudega vseeno ni bilo. Bolj je padalo zahodneje. Najmo─Źnej┼íi sunki vetra pa so zgleda bili nekje na pobo─Źju Sabotina, nad Novo Gorico, kjer sem kasneje opazil nekaj vej na cesti.

Za konec ┼íe pogled na obla─Źnost v Furlaniji (slikano iz Gori┼íkih Brd), pomislil sem, da bi lahko ┼ílo za roll cloud, je pa kasneje, ko se je bli┼żalo, razpadlo. Radar ob tem ─Źasu tam ni kazal odbojev.

Ve─Ź fotografij tega dne je v galeriji.

Lep pozdrav,

Danijel

Mal─Źek sem v zaostanku z reporta┼żami, zato pa so vsaj fotografije ob ─Źasu na strani.

Ta dan se je obetal ┼íe en prehod fronte, tokrat s SV proti JZ. Zanimiva in zame nova situacija. Konvergenca je bila narisana ─Źez Dinaride in v pozno popoldanskem ─Źasu tudi nad skrajnim Z Slovenije. Obetalo se je okoli 35 kt DLS-ja, storm movement pa proti SV, kar mi ni najbolj di┼íalo, saj je to pomenilo, da bo iniciacija neviht v Z Sloveniji in se bodo te potem pomikale proti notranjosti dr┼żave. Teren, ki me ne tako zelo privla─Źi, pa ┼íe veliko na┼íih fantov ─Źaka tam s fotoaparati in se ─Źlovek vpra┼ía, kak┼íen smisel ima, da v 10-ih fotografiramo isto celico.

Tako sem kar mencal, kaj narediti, ko je v zelo kratkem ─Źasu razneslo celico v S Istri. Odboj na radarju je deloval zelo superceli─Źno, in kmalu je tudi Marko Koro┼íec, ki je zadevo spremljal, potrdil da gre za izjemen mezociklon. Stvar se je po─Źasi pomaknila naprej proti Brkinom, slabela in se razpotegnila v nekak┼íno multiceli─Źno linijo. Odpravil sem se do Socerba, od koder sem imel lep pogled, tako na tole multicelico nad Brkini, kot tudi na dogajanje na konvergenci nekje nad Trnovsko planoto.

Najprej celica nad Brkini:

In zanimiva konvekcija nekje nad Trnovskim gozdom. Radar je tudi kazal ustrezne odboje, pojavilo se je lepo nakovalo in za nekaj trenutkov celo “overshooting top”. Kasneje je postala zanimiva konvekcija Z od te na sliki, ki se je pojavila prav na Z obronkih Banj┼íke planote in sem jo kasneje imel prilo┼żnost spremljati.

Sledil je torej povratek na Gori┼íko. Tam je bilo dogajanje ┼że v polnem razmahu.┼áel sem seveda na mojo standardno lokacijo pri Lu─Źniku in takoj opazil interesantna zni┼żanja iz baze oblaka. Najprej nekaj fotografij pasu obla─Źnosti, ki je segala od Z Slovenije v Furlanijo (od Z proti V):

Prav na slednji fotografiji je dogajanje najbolj zanimivo. Opaziti je zni┼żanje baze, ki deluje kot wall cloud in bi glede na polo┼żaj tudi lahko dejansko bil. Prisotnost mezociklona sem potrdil kasneje. Iz tega zni┼żanja so se vse skozi spu┼í─Źali jezi─Źki, ki so mo─Źno spominjali na funnel-e, a so nenazadnje bili le “scud clouds”. Tipi─Źen primer mo┼żne zamenjave scud-ov za funnel-e.

Kasneje je zni┼żanje izginilo, vendar je postalo jasno, da gre za prekleto dobro organizirano nevihto, saj je postala vidna baza updrafta. Lepe strukture… V zadnjem delu je videti inflow tail.

Le nekaj trenutkov kasneje se je razkrilo, da gre za lepo klasi─Źno supercelico.

Radar ob tem ─Źasu:

Rotacija mezociklona je o─Źitna in lepo vidna na ve─Ź zaporednih posnetkih:

Še radar takrat z vidnim V-notch-om.

Ker je stvar kmalu vidno ope┼íala in se za─Źela pomikati proti JZ, sem se raje posvetil fotografiranju razelektritev, ki jih ni manjkalo. ┼áel sem ┼íe nekoliko globje v Furlanijo in ┼íov se je za─Źel:

Zanimiv dan, ki je na koncu ponudil celo ve─Ź, kot sem si sprva obetal.

Ve─Ź fotografij tega dne je v galeriji.

Lep pozdrav,

Danijel

Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin