Archive for July, 2010

Znani so rezultati ocenjevanja “Vino Slovenija 2010”, z odprtega dr┼żavnega ocenjevanja vin na mednarodnem sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Poro─Źilo in statisti─Źni podatki o ocenjevanju so dostopni tukaj: http://www.vinoslovenija.si/index.php?option=com_content&view=article&id=108&Itemid=39

Pregled medalj po proizvajalcih: http://www.vinoslovenija.si/images/stories/po_vinogradnikih_2010.pdf

Veliko lepih ocen in medalj so si zaslu┼żili tudi primorski vinarji. 4 primorska vina so zaslu┼żila naziv ┼íampiona, in sicer:

  • merlot Capris 2006 – ┼íampion za suho rde─Źe vino
  • konzor─Źni teran 2006 – ┼íampion za vino teran PTP
  • izbrani teran II PTP 2009 – ┼íampion za vino teran PTP
  • pene─Źe vino zelen 2006 – ┼íampion za pene─Źe vino

Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 24.08.2010 v okviru sejma AGRA.

Lep pozdrav,

Danijel

Vse obiskovalce vabim k sodelovanju. Poletna neurja mnogokrat prinesejo s seboj tudi uni─Źujo─Źega spremljevalca, to─Źo. Ker so podatki o tem, kje, kdaj in kako debela to─Źa je padala, zelo pomembni za kasnej┼íe analize nevihtnih sistemov, vas prosim, da mi na moj E-mail naslov (info@wineandweather.net) po┼íljete podatke o to─Źi, ki ste jo opazili, bodisi v va┼íem doma─Źem kraju, ali pa kje na poti. S tem boste gotovo prispevali k bolj┼íemu napovedovanju ekstremnih dogodkov in to─Źe v prihodnosti. ─îe je mogo─Źe, zapi┼íite naslednje podatke:

  • kraj opazovanja dogodka
  • ─Źas opazovanja dogodka
  • ─Źas trajanja dogodka
  • debelino to─Źe
  • morebitno ┼íkodo
  • morebitno fotografijo, na kateri naj bodo zrna to─Źe in nek splo┼íno uporabljan predmet za la┼żjo primerjavo oz. predstavo o velikosti (meter, ─Źlove┼íka dlan, kovanec, v┼żigalnik, golf ali teni┼íka ┼żogica, ipd.)

Primeri fotografij:

V kolikor nimate vseh podatkov, napi┼íite zgolj tisto kar veste, recimo samo kraj in debelino, ocenjeno na oko (velikost graha, oreha, golf ┼żogice, teni┼íke ┼żogice, itd.) Dobrodo┼íli so tudi vsakr┼íni drugi podatki o mo─Źnih sunkih vetra, ┼íkodi na stavbah, kmetijskih in drugih rastlinah. Za vsak morebiten podatek vam bom neizmerno hvale┼żen.

Lep pozdrav,

Danijel

Po─Źasi bom za─Źel verjeti, da mi vse te nevihte nekdo nastavlja direkt pred nos. Samo poglejte, kaj se mi je zgodilo danes… Grem jaz lepo delati, ko za─Źnejo okoli 15:00 ure vsenaokoli pokati pulzne nevihtne celice. Malo sem ┼żiv─Źen, rad bi bil zraven, opazoval, fotografiral, ampak pa─Ź o─Źitno tokrat ne bo ni─Ź… In potem se je najzanimivej┼íe dogajanje tega dneva tu na zahodu, odvilo prakti─Źno direktno pred nosom…

Fotografiral sem iz Kojskega v Gori┼íkih Brdih. Imel sem tri celice v svoji okolici, eno ju┼żno, pri Novi Gorici, eno majhno zahodno, v bli┼żini Krmina in ┼íe eno severno, nekje v okolici Golega Brda. In potem sem opazoval, kako so se vse tri zdru┼żile v multicelico.

Radar ob 15:10, ko sem za─Źel fotografirati:

Celica na severu:

Mini celica na zahodu:

Celica na jugu, edina, ki je z moje pozicije nisem videl najbolje:

Prvi so v mojem vidnem polju vklopili tuš v Krminu:

Radar ob tem ─Źasu:

Ta celica je kmalu za─Źela postajati kar zanimiva za opazovanje. De┼żna zavesa se je kajpak raz┼íirila, prav na zunanjem robu srednjega dela te de┼żne zavese pa je bil updraft nevihte, tudi oblaki so se gibali iz leve in desne direkt tja.

Celici na jugu in severu sta se za─Źeli pribli┼żevati tej sredinski celici:

Radar:

Pogled na severno celico in njeno de┼żno zaveso:

Nadaljnji proces zdru┼żevanja. Iz levega zgornjega kota v sredinsko celico je videti stra┼íno turbolentne oblake, me┼íalo je ko noro, vseeno se je pomikalo v smeri celice…inflow nevihte.

Radar:

In ┼że skoraj povsem zdru┼żeni padavinski pasovi:

┼áe zadnja, preden je za─Źelo de┼żevati in sem zaklju─Źil z opazovanjem. Zni┼żanje, oziroma inflow…opazno gibanje navzgor in dalj┼íanje oblaka v smeri proti tlom.

Radar:

┼áe eno zanimivo opa┼żanje, ki ga poprej ┼íe nisem videl. Med gri─Źi Gori┼íkih Brd, le kakih 200 – 300 m pro─Ź od mene, so se nekajkrat pojavile meglice, nekje 5 – 40 m nad tlemi, ki so se nekako rotirajo─Źe vzdigovale proti oblakom, vendar z vi┼íino izginjale. Sicer nisem nobene fotografiral, a zanimivo je bilo. Pojav je sicer menda kar pogost in se pojavlja ob taki dinamiki ve─Ź pulznih celic, ki med seboj interferirajo, poleg tega k nastanku prispeva ┼íe razgiban teren in uklanjanje vetrov ob njem.

Nekaj podatkov o skupni koli─Źini padavin v tej nevihti. Mo─Źnej┼íega, oz. omembe vrednega vetra ni bilo. Podatki so zajeti z agrometeorolo┼íkih vremenskih postaj, ki so dostopne na www.fito-info.si in iz amaterskih vremenskih postaj na tem obmo─Źju (geostik). Podatki so izra┼żeni v mm oz. l/m2:

Tako, kratko, intenzivno in kar zanimivo, sploh za dan, v katerega nisem polagal nekega upanja. ­čÖé

Lep pozdrav,

Danijel

Page 1 of 3123»
Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin