Novice

Fotograf Danijel Konjedic: ESTETIKA NARAVNE KATASTROFE

Narava je umetnik, katerega vsaka stvaritev je edinstvena, neponovljiva. Človek ima neznansko srečo, saj je edino bitje, ki lahko dinamično lepoto naravene le užije, pač pa v njej tudi uživa, a hkrati veliko smolo, saj mu ta lahko povzroči neprijetnosti, škodo ter nemalokrat predstavljaja grožnjo njegovemu življenju.

14 drobnih trenutkov neskončne spremenljivosti narave je ostalo za vekomaj ujetih v fotografijah, ki si jih lahko ogledate na današnji razstavi. Avtor, Danijel Konjedic, vsakodnevno spremlja, fotografira, snema in beleži ekstremne ter manj ekstremne vremenske pojave. Slike so pregled njegovega ustvarjanja zadnjih pet let, odkar se s to zvrstjo fotografije ukvarja. Najmočnejše nevihte, stoletne poplave, gozdni požari, obilna sneženja ter trenutki spokojne lepote narave, kakršno lahko uzremo, če se v vsakodnevnem divjanju naših življenj za trenutek ustavimo in odpremo oči.

Otvoritev fotografske razstave bo v četrtek, 5.2. ob 20. uri v baru Cafe Libero, Kanal.

Vabljeni!

Drage obiskovalce z veseljem obveščamo, da imamo na WineAndWeather.net novega pisca, ki bo v prihodnje popestril nabor člankov s področja vinogradništva in vinarstva. Rok Grecs je diplomirani inženir agronomije, ki je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani diplomiral leta 2005 z diplomsko nalogo z naslovom ‘Spremljanje dozorevanja grozdja sorte ‘Refošk’ (Vitis vinifera L.) v Kraškem vinorodnem okolišu’. Povzetek tega dela je tudi njegov uvodni članek na naši spletni strani. Rok se danes ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom, saj na Krasu obdeluje vinograd refoška, iz katerega prideluje vino ‘Teran’. Že 20 let (1993 – 2013) v svojem vinogradu spremlja fenofaze vinske trte in izvaja vzorčenja grozdja. Podatke nato primerja s podatki Kmetijsko svetovalne službe. Med posameznimi leti opaža velike razlike v dozorevanju grozdja. Vsled njegovega dolgoletnega dela s sorto ‘Refošk’ in vinom ‘Teran’, si lahko obetamo številne zanimive članke, ki se nanašajo na to za Kras najpomembnejšo sorto vinske trte. Vabljeni k branju njegovega prvega prispevka:

Dozorevanje grozdja sorte ‘Refošk’ v Kraškem vinorodnem okolišu med leti 1993 in 2004 – povzetek diplomske naloge

Obvestilo izdano 25/03/2013 ob 1:30 uri:

Na območju vasi Vrhovlje pri Kojskem, Gonjače in Kojsko že NASTAJA ŽLED! V naslednjih urah pričakujemo krepitev padavin. Temperatura v višinah je pozitivna, medtem ko je nižje hladneje. Odvisno od jakosti padavin se temperatura v Kojskem giblje med 0,5 in 1°C, kar je ob močni burji, kot kaže povsem dovolj za žledenje. Obstaja nevarnost lomljenja oljk, sploh ob večjih količinah padavin. Trenutno stanje ob 1:00 sicer še ni kritično. Bodite pozorni na pojav žledi tudi v drugih, sicer trenutno še toplejših krajih v Goriških Brdih. Nevarnost za žled v Soški dolini je manjša, saj tja topel zrak v višinah kot kaže ne sega. Ob 0:00 je tam tudi snežilo. Vseeno previdnost ni odveč.

Slika iz vremenskega modela Aladin prikazuje klin toplega zraka na višini cca. 1500 m ter padavine v noči iz 24. na 25. marec:

Trenutna radarska slika, ki kaže še veliko zalogo padavin na zahodu:

Dodajamo še italijansko opozorilo pred žledjo na območju Goriške: KLIK

Želimo vam čim bolj ugodno prebroditev neugodnih vremenskih razmer in uspešen delovni teden.

Page 1 of 812345»...Last »
Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin