Novice

Fotograf Danijel Konjedic: ESTETIKA NARAVNE KATASTROFE

Narava je umetnik, katerega vsaka stvaritev je edinstvena, neponovljiva. ─îlovek ima neznansko sre─Źo, saj je edino bitje, ki lahko dinami─Źno lepoto naravene le u┼żije, pa─Ź pa v njej tudi u┼żiva, a hkrati veliko smolo, saj mu ta lahko povzro─Źi neprijetnosti, ┼íkodo ter nemalokrat predstavljaja gro┼żnjo njegovemu ┼żivljenju.

14 drobnih trenutkov neskon─Źne spremenljivosti narave je ostalo za vekomaj ujetih v fotografijah, ki si jih lahko ogledate na dana┼ínji razstavi. Avtor, Danijel Konjedic, vsakodnevno spremlja, fotografira, snema in bele┼żi ekstremne ter manj ekstremne vremenske pojave. Slike so pregled njegovega ustvarjanja zadnjih pet let, odkar se s to zvrstjo fotografije ukvarja. Najmo─Źnej┼íe nevihte, stoletne poplave, gozdni po┼żari, obilna sne┼żenja ter trenutki spokojne lepote narave, kakr┼íno lahko uzremo, ─Źe se v vsakodnevnem divjanju na┼íih ┼żivljenj za trenutek ustavimo in odpremo o─Źi.

Otvoritev fotografske razstave bo v ─Źetrtek, 5.2. ob 20. uri v baru Cafe Libero, Kanal.

Vabljeni!

Drage obiskovalce z veseljem obve┼í─Źamo, da imamo na WineAndWeather.net novega pisca, ki bo v prihodnje popestril nabor ─Źlankov s podro─Źja vinogradni┼ítva in vinarstva. Rok Grecs je diplomirani in┼żenir agronomije, ki je na Biotehni┼íki fakulteti v Ljubljani diplomiral leta 2005 z diplomsko nalogo z naslovom ‘Spremljanje dozorevanja grozdja sorte ÔÇśRefo┼íkÔÇÖ (Vitis vinifera L.) v Kra┼íkem vinorodnem okoli┼íu’. Povzetek tega dela je tudi njegov uvodni ─Źlanek na na┼íi spletni strani. Rok se danes ukvarja z vinogradni┼ítvom in vinarstvom, saj na Krasu obdeluje vinograd refo┼íka, iz katerega prideluje vino ‘Teran’. ┼Że 20 let (1993 – 2013) v svojem vinogradu spremlja fenofaze vinske trte in izvaja vzor─Źenja grozdja. Podatke nato primerja s podatki Kmetijsko svetovalne slu┼żbe. Med posameznimi leti opa┼ża velike razlike v dozorevanju grozdja. Vsled njegovega dolgoletnega dela s sorto ‘Refo┼ík’ in vinom ‘Teran’, si lahko obetamo ┼ítevilne zanimive ─Źlanke, ki se nana┼íajo na to za Kras najpomembnej┼ío sorto vinske trte. Vabljeni k branju njegovega prvega prispevka:

Dozorevanje grozdja sorte ÔÇśRefo┼íkÔÇÖ v Kra┼íkem vinorodnem okoli┼íu med leti 1993 in 2004 ÔÇô povzetek diplomske naloge

Obvestilo izdano 25/03/2013 ob 1:30 uri:

Na obmo─Źju vasi Vrhovlje pri Kojskem, Gonja─Źe in Kojsko ┼że NASTAJA ┼ŻLED! V naslednjih urah pri─Źakujemo krepitev padavin. Temperatura v vi┼íinah je pozitivna, medtem ko je ni┼żje hladneje. Odvisno od jakosti padavin se temperatura v Kojskem giblje med 0,5 in 1┬░C, kar je ob mo─Źni burji, kot ka┼że povsem dovolj za ┼żledenje. Obstaja nevarnost lomljenja oljk, sploh ob ve─Źjih koli─Źinah padavin. Trenutno stanje ob 1:00 sicer ┼íe ni kriti─Źno. Bodite pozorni na pojav ┼żledi tudi v drugih, sicer trenutno ┼íe toplej┼íih krajih v Gori┼íkih Brdih. Nevarnost za ┼żled v So┼íki dolini je manj┼ía, saj tja topel zrak v vi┼íinah kot ka┼że ne sega. Ob 0:00 je tam tudi sne┼żilo. Vseeno previdnost ni odve─Ź.

Slika iz vremenskega modela Aladin prikazuje klin toplega zraka na vi┼íini cca. 1500 m ter padavine v no─Źi iz 24. na 25. marec:

Trenutna radarska slika, ki ka┼że ┼íe veliko zalogo padavin na zahodu:

Dodajamo ┼íe italijansko opozorilo pred ┼żledjo na obmo─Źju Gori┼íke: KLIK

┼Żelimo vam ─Źim bolj ugodno prebroditev neugodnih vremenskih razmer in uspe┼íen delovni teden.

Page 1 of 812345»...Last »
Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin