Vremenske postaje

Status: Postaja deluje normalno! Vetromer je prestavljen na novo, bolj┼ío lokacijo – streho stavbe Kmetijske zadruge Gori┼íka Brda v Kojskem.

Dostop do podatkov:
Trenutno vreme, dnevni in mese─Źni grafi, statistika – podatki se osve┼żujejo na 5 minut
Statistika teko─Źega meseca po dnevih in dekadah
Statistika prve polovice leta 2011
Letna statistika
Statistika ekstremov v teko─Źem letu

Lokacija postaje:

View Larger Map

Opis postaje, Goriških Brd in vasi Kojsko:

Amaterska vremenska postaja Enomarket Kojsko je postavljena v vasi Kojsko v Gori┼íkih Brdih. Je osrednja vremenska postaja spletne strani Wineandweather.net. Postavilo jo je podjetje Enomarket d.o.o., Kojsko, ki se ukvarja s prodajo enolo┼íkih sredstev in z analizami vina. Postaja stoji na zelo vetrovni lokaciji. Ko je drugje brezvetrje, tu neprestano piha lokalni veter iz pobo─Źij Sabotina (609m) proti Furlanski ni┼żini. Tudi sicer je vas Kojsko izpostavljena mo─Źni burji in drugim vetrovom, recimo ob nevihtah, potujo─Źih iz Furlanije proti vzhodu. Te mo─Źne, pogosto superceli─Źne nevihte ob prehodu iz ravninske Furlanije v hriboviti svet Z Slovenije slabijo, zaradi motenega dotoka zraka vanje. Kak┼ína je vloga bri┼íkih gri─Źev pri tem, nam bo vsaj delno sku┼íala odgovoriti VP Enomarket Kojsko. Vremenski podatki iz postaje bodo uporabni za okoli┼íke vinogradnike in sadjarje, za dolo─Źanje optimalnega ─Źasa ┼íkropljenja vinske trte in sadnega drevja.

Gori┼íka Brda so gri─Źevnata vinorodna de┼żela na zahodu Slovenije, ki ─Źuti mo─Źan sredozemski vpliv. Temperature tudi v zimskem ─Źasu redko ostajajo pod ledi┼í─Źem, sneg je tu prej izjema kot pravilo. Zato je podro─Źje idealno za gojenje vinske trte in proizvodnjo vrhunskih vin, znano pa je tudi po sadju, predvsem ─Źe┼ínjah in vsakoletnem prazniku, posve─Źenem temu sadju. V zadnjem ─Źasu postaja v Gori┼íkih Brdih vse bolj pomembna panoga oljkarstvo. Oljke se vra─Źajo na bri┼íke gri─Źe, iz njih Brici pridobivajo najbolj┼íe ekstra devi┼íko olj─Źno olje. Ve─Ź podatkov o Gori┼íkih Brdih je dostopnih na spletni strani www.brda.si.

Vas Kojsko stoji na gri─Źu ob glavni cesti Nova Gorica – Dobrovo. Prvi─Ź se omenja leta 1086. Glavna znamenitost kraja je romarska cerkvica Svetega Kri┼ża na Taboru, ki se dviguje nad vasjo.┬á Preden so zgradili cerkev, je tu stal tabor s ┼ítirimi obrambnimi stolpi, ki je bil zgrajen v ─Źasu tur┼íkih vpadov v 16. stoletju.
V spodnjem delu vasi stoji grad Kojsko, zgrajen leta 1594. Skozi leta je bil v lasti grofov Coronini in Attems, pred Drugo svetovno vojno pa doma─Źih rodbin Kumarjev in Pittamicev. Grad je danes le ┼íe bleda senca nekdanjega ponosa vasi, saj je bil mo─Źno po┼íkodovan in delno poru┼íen v povojnem ─Źasu, ko je v njem prebivala Jugoslovanska ljudska armada. Ve─Ź podatkov o zanimivi vasi Kojsko je na spletni strani Gori┼íkih Brd. Priporo─Źamo tudi branje knjige “Brestje in Kojsko – Upravni in kulturni center Brd do 1945”, avtorice Tanje Gomir┼íek, ki jo je zalo┼żil in izdal Gori┼íki muzej leta 2009.

Kojsko poleti:

Kojsko pozimi:

Status: Postaja deluje normalno.

Trenutni podatki:

Dostop do podatkov:

Trenutni podatki in grafi (html)
Trenutni podatki in grafi (gif)
Trendi
Detajlni podatki o vetru
Podatki o solarnem sevanju in UV indeksu
Rekordne vrednosti teko─Źega meseca
Rekordne vrednosti teko─Źega leta
Rekordne izmerjene vrednosti od za─Źetka delovanja postaje

Lokacija postaje:


View Larger Map

O postaji:

Z velikim veseljem sporo─Źamo, da so poslej na internetu dostopni podatki iz ┼íe ene amaterske vremenske postaje v Gori┼íkih Brdih, ki je postavljena na Humu. Podatke meri postaja WMR200. Lokacija je v primerjavi z VP Enomarket Kojsko pribli┼żno za 1┬░C toplej┼ía in predvsem manj vetrovna. Ker je postavljena na vrhu gri─Źa in na ju┼żni legi, temperatura pozimi redko pade pod 0┬░C. Podatki o padavinah so podobni VP Kojsko.

O vasi Hum:

Hum je razpotegnjena vas z ve─Ź zaselki, ki ┼íteje pribli┼żno 300 prebivalcev. Le┼żi ob koncu Osimske ceste, ki vodi iz Nove Gorice do Gori┼íkih Brd. Kot najve─Źjo zanimivost kraja lahko navedemo hi┼ío, ki je zgrajena v zna─Źilnem bri┼íkem slogu (ve─Ź sledi).

Pogled na vasi Sne┼żatno (spredaj) in Hum zadaj. Cerkev na vrhu hriba je v ┼áteverjanu:

Status: Postaja deluje normalno.

Dostop do podatkov postaje:
Vremenska postaja Paljevo – trenutno vreme
Vremenska postaja Paljevo – podatki za zadnjih 24 ur

Lokacija in fotografija postaje:

Prika┼żi ve─Źji zemljevid

O Paljevem in tamkajšnji vremenski postaji:

Vas Paljevo s 17 prebivalci le┼żi v spodnji So┼íki dolini. Do nje pridete, ─Źe na glavni cesti Nova Gorica – Tolmin v vasi Plave zavijete desno in se peljete kaka dva kilometra navkreber po ozki asfaltni cesti. Gre za razpr┼íeno naselje ve─Ź posameznih hi┼í, ki stojijo na nadmorski vi┼íini med 300 in 350 m.n.v. Na najvi┼íji to─Źki (350m) je postavljena lovska ko─Źa Lovske dru┼żine Anhovo. Le nekaj metrov ni┼żje, na grebenu med dvema vzpetinama se nahaja cerkvica Svetega Kvirina.

Paljevo je na nekoliko zavetni oziroma zati┼íni legi, kar se odra┼ża predvsem v temperauri, ki je v povpre─Źju 1┬░C ni┼żja kot na dnu doline reke So─Źe. Obkro┼żeno je s hribi, na SZ s Pri┼żnico (383m), vzpetino, ki je znana predvsem iz hudih bojev na So┼íki fronti v 1. svetovni vojni. Tu je v eni izmed italijanskih ofenziv v eni no─Źi padlo ve─Ź kot 3000 mladih italijanskih vojakov. Na JV se nad vasjo dviguje bistveno vi┼íji Kuk (611m), prav tako pomembna obrambna to─Źka Avstroogrske v 1. sv vojni. Iz vasi vodijo poti naprej na Vodice in v kraj Baske na Bajn┼íki planoti, od koder se lahko pot nadaljuje v Grgarske Ravne, ali ─Źez hrib Jelenk (787m) naprej na Kanalski Vrh oziroma nazaj v So┼íko dolino (Morsko). Paljevo je dobra izhodi┼í─Źna to─Źka za XC kolesarje, ─Źe le pre┼żivijo 4 na─Źeloma nenevarne, a glasne pasje prijatelje, ki ─Źuvajo tukaj┼ínje hi┼íe. Upamo, da bodo v bli┼żji prihodnosti na Ob─Źini Kanal ob So─Źi na┼íli voljo in ┼żeljo za ureditev poti miru po ┼ítevilnih ostalinah 1. svetovne vojne. Tako bo okolica vasi Paljevo ┼íe bolj zanimiva za obisk.

Podatke z vremenske postaje Paljevo meri postaja WMR200, ki ni del uradne mre┼że meteorolo┼íkih postaj agencije za okolje RS. Podatki so zato zgolj informativni.

Page 1 of 212»
Kontakt
Calotropis theme by itx

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin